Sport

Kapitánytörténelem - Egervári Sándor ma is kockáztatna Hollandia ellen

Szabó Sándor

Létrehozva: 2018.06.10.

Magyarországon az egyik legtöbbet kritizált állás a labdarúgó-kapitányé. Korábbi szakvezetőkkel idézzük fel a múltat, s hogy mi történt velük azóta. A 67 éves Egervári Sándoron a sor.

Forrás: Végh István

Amikor kiderült, hogy a holland Erwin Koeman sem a magyar futball megváltója, a rutinos Egervárit bízták meg a sorok rendezésével. Rászol­gált a bizalomra, 34 meccsre rú­gó kapitányi munkássága – közte 17 győzelem – eredményeként válogatottunk csaknem kijutott a 2014-es brazíliai vb-re.

– Ha az itthoni zárt kapus, románok elleni 2-2-s vb-selejtezőt megnyerjük, utazók va­gyunk – emlékezik a 67 éves Egervári. – Mivel ez a győzelem a végelszámolásnál hiányzott, a záró selejtezőn 19-re kértem lapot. Ugyanis mindegy volt, Amszterdamban milyen különbségű vereség ér bennünket. Nos, a hollandok gáláztak, 8-1-re nyertek. De ha ma ugyanabban a helyzetben lennék, kockáztatnék a pontszerzésért, kirohannék Szigetvárból Zrínyi Miklós módjára.

A szakember 2010. júliusában történt kinevezésekor a 2016-os Eb-re jutást kapta feladatul, ám reális tervként a 2014-es vb-döntőről beszélt.

– Mindaz, amit tettem, az utóbbi ötven év legjobb válogatottjának eredményein alapult, 1982 és 1986 között Mezey György kapitány segítőjeként dolgozhattam. Mezey volt Európa legjobb trénere, ki is jutottunk a 86-os mexikói vb-re, s ez rutinnal vértezett fel.

Sándor egy-egy teljes Eb-, illetve vb-selejtező sorozatot teljesített, a negyedik kalapból a másodikba tornászta fel válogatottját, jelentős Eb-kvalifikációs ponttal.

– Az 1988–89-es születésű labdarúgók segítettek, elég Németh Krisztiánt vagy Kádár Tamást említeni. Amikor az ütőképes olasz és cseh utánpótlás-válogatottak ellen bizonyítottunk, fiataljaim 45-50 előkészületi meccset letudtak. Ezért újfent Mezeynek, plusz Both Józsefnek jár köszönet, az általuk felépített Bozsik-program tehetségei tudtak futballozni.

Ha a 2011. október 11-ei amszterdami 1-8 után Csányi Sándor elnök megkérte volna, hogy maradjon, mit válaszol?

– Példázattal élek: fejlett európai kultúrákban kétszáz halálos áldozatot követelő vonatbaleset után a közlekedési mi­niszter kötelessége lemondani. Ezt tettem, de a pályafutásommal elégedett vagyok.

A labdarúgás és az unokái kitöltik a mindennapjait. Po­mázon, az egykori válogatott Halmai Gáborral közösen utánpótlás-iskolát vezet, kezeik között 250 fiatal pallérozódik, jó kondíciója megőrzéséért pedig rendszeresen fut.

Mérlegen

Amire büszke:

Három magyar bajnoki cím, honi kupasikerek, junior vb-bronzérem, a svédek legyőzése mellett többször az év edzője is lehettem.

Amit másként csinálna:

Semmit sem bántam meg.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek