Sport

Transznemű emelő sokkolt a vb-n

cs

Létrehozva: 2017.12.07.

Forrás: Twitter

Felháborodással fogadták az edzők az új-zélandi Lauler Hubbard ezüstérmét a súlyemelő-vb-n. A 39 éves transznemű sportoló ugyanis 35 évig férfiként élt, és 1988-ban még Gavinként ért el junior országos emelőrekordot. A női mezőnyben csupán idén mutatkozott be, és sorra nyerte a versenyeket. Most pedig első új-zélandiként felállhatott a vb dobogójára is. S habár a díjátadón mosolyogva fogadta a gratulációt, a sajtót szó nélkül faképnél hagyta. Nem úgy a riválisok edzői, akik teljesen kiakadtak a rendkívül férfias nő feltűnésén.

– Remélem, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság lépni fog a transznemű sportolók ügyében, mert hosszú távon sokat árthatnak a sportágunk megítélésének a hasonló esetek – mondta a világbajnok Sarah Robles-nek az edzője, Tim Swords.

Mit is jelent?

Transzneműek azok, akiket valamilyen neműnek soroltak be – legtöbbször születéskor és a nemi szerveik alapján –, de akik ezt a nemi szerepet magukra nézve téves vagy hiányos megjelölésnek találják.

– Érthetetlen, hogyan szerepelhet valaki a nők között, aki ilyen hosszú ideig férfiként élt, más a felépítése, az izomzata, a hormonkészlete. Ez így nem fair – fakadt ki a bronzérmes egyiptomi Shaimaa Khala-fot felkészítő Mohamed Hosnytaha. 

S ezek még az udvarias vélemények. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek