Sport

Udvarácz: A magyar foci rosszul van menedzselve! interjú

(t. n.)

Létrehozva: 2017.10.16.

Udvarácz Milán, a Fradi volt kapusa közel tíz éve dolgozik fizikoterapeutaként Dániában. Kívülről nézve a magyar focit, mégis ismerve a viszonyokat azt mondja: Storck megbukott.

Forrás: MTI

Meglepte, hogy ilyen gyengén szerepelt a magyar válogatott a vb-selejtezők során?

Az eredmény nem meglepetés, a harmadik hely reális. A csapat a hazai Andorra elleni mérkőzés kivételével nem tudott dominálni egyik válogatott ellen sem – vont mérleget Udvarácz. – Ez nyilván felvet szakmai kérdéseket, amiket meg kell válaszolni, de azt az érintetteken kívül senki nem tudja, hogy mi hangzott el az öltözőben, és ebből mit valósított meg a csapat! Nem értek azokkal egyet, akik a küzdést hiányolják, ilyen szempontból nem bírálható a válogatott! Ellenben az már felvet kérdéseket, hogy Király, Juhász, Gera hiánya nagyon érződött, mert nincs közel azonos képességű játékos mögöttük.

Eljött a váltás ideje kapitányposzton? Ha igen, kit tudna elképzelni kapitánynak?

Bernd Storck óriási öngólt rúgott a Feröer elleni meccset követően. Azokba az emberekbe szállt bele, akik túlleptek az andorrai, a portugál és a svájci kudarcon. Storcknak meg kellett volna köszönnie, hogy ilyen szereplés után egyáltalán még húszezren kimennek egy tét nélküli selejtezőre. Hallottam én is a szurkolók negatív kritikáit a tévén keresztül, de ez bele kell, hogy férjen. Az MLSZ-nek el kell gondolkodnia a váltáson.

Ez már az a helyzet amiből sem a szövetség, sem a kapitány nem tud jól kijönni. Bódog Tamás válthatná a németet a kispadon. Magyar edző nagy nemzetközi tapasztalattal, és egy olyan karakterrel, amivel kevesen rendelkeznek! Volt szerencsém testközelből is megtapasztalni, amikor itt dolgozott Koppenhágában. Különlegességet vitt a magyar futballba, a Diósgyőr játéka eladható még akkor is, amikor vereséget szenvednek! 

Sokak szerint a magyar foci alapjaiban rossz, már az utánpótlás sincs jól menedzselve. Egyetértesz ezzel?

Elgondolkodtató, amikor külföldre kikerült ifjúsági játékosok azt nyilatkozzák, hogy összehasonlíthatatlan a kinti és az otthoni munka! Az utanpótlásnevelés a legfontosabb szegmense minden sportágnak, ezért csak magas képzettségű szakembereknek szabadna dolgozni a fiatalokkal. Fontos az is, hogy ezeknél az érzékeny korosztályoknál magyar anyanyelven folyjon az oktatás. Rengeteg pro licences edző van otthon körön kívül, akik tudnának segíteni. A jelenleg munka nélküli edzőket, és az esetleg menesztett trénereket is be lehetne vonni az utánpótlás nevelésbe, és így talán megszűnne az egymásra mutogatás. Az összefogás a magyar foci legnagyobb hiányossága évtizedek óta. 

Storck utánpótlásban végzett munkáját nem tudom megítélni, de azt konkrétan tudom, hogy egy fantasztikus tudású barátom havi 150 ezer forintért végzett magasabb szintű munkát, mint a jelenleg ugyanabban a munkakörben tevékenykedő német 4 millióért. 

Milliárdokért épülnek az új stadionok, még sincsenek nézők az NB I-es meccseken. Nem lehetne ezeket a milliárdokat hatékonyabban felhasználni?

Nyilvánvalóan valami nem kerek, amikor ekkora promócióval ilyen létesítményekben gyakorlatilag azért mennek az emberek párosával, hogy ne féljenek! Mint minden más a világon, a sport is beárazza magát a minőségével, vagy éppen annak hiányával. Ahol pedig mindentől függetlenül még így is lennének nézők, ott meg érthetetlen okokból nem engedik be őket.A milliárdokkal kapcsolatban van egy sztorim. Egy jó barátom felkarolt egy hajléktalant és havi 150 ezer forinttal támogatta. Hónapokkal később kérdeztem a szerencsétlen felől, mire azt a választ kaptam, hogy belehalt a jólétbe! 

A Facebookon megvédted az MTVA által kirúgott, és a barátaid által kritizált Sebők Vilmost. Ma Magyarországon egy szakértőnek tényleg attól kell tartania, hogy kirúgják, ha elmondja az őszinte véleményét?

A meccsek utáni értékelésben tízből kilencszer ugyanazokat a sablonokat hallani, amik ráadásul többségében köszönő viszonyban sincsenek azzal, amit a saját szememmel látok. A Sebők Vili kivétel volt, de őt már nem látom a tévében! A többit mindenki döntse el maga.

Hogy látod a jövőt? Reménytelen a magyar foci?

Nagyon régóta azt mondjuk, de nem csináljuk. Az alapoktól kellene kezdeni mindent! A kirakat rendezése már régen készen van, csak az áru hiányzik belőle, úgy meg elég hülyén néz ki! Szisztematikus munkával minimum 6-8 év mire kijöhet egy új generáció. Ezért nagyon fontos lenne, hogy az elvárásokat a helyen kezeljék, és úgy is kommunikálják az illetékesek. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155462_auto_resized.jpg
origo.hu

Pornósnak állt a bombatestű focistanő - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27377_resized.jpg?avcount=1713940812
origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154390_auto_resized.jpg
ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156400_auto_resized.png
hirtv.hu

Donáth Anna: Nem ez a cél, hogy egymás torkát kettéharapjuk + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27375_resized.jpg?avcount=1713940812
origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152291_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Ezek a leghatásosabb természetes szerek a levéltetvek ellen

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713940812
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713940812
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157800_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ettől elolvadsz: Vajna Timi megmutatta, hogyan beszélget születendő gyermekével

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/DDs_LO134p38ncsTi653VZjOGeVws_KQFPapdDtVnpA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE2YTViMTZkNWY5NDRiYjM4MTc4MmNlYjQ3OTVhNWE4.jpg
Úszás

Egy hajszálon múlott: Hosszú Katinka hatalmas lehetőségtől esett el

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/EiREfnoqWUZKt8d4g7bfyH0j12BGqU01o1B5uXLsehw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FhYmY2Mjg2YzA2OTQ0MmI4MGVjNGFhNjEyMTQ1NGE0.jpg
KAPITÁNY

„Ez ostobaság” – Szoboszlairól faggatta Marco Rossit a világ egyik legnagyobb magazinja