Sport

Beteg a vb érdi úszóhőse, az ezüstérmes Milák Kristóf

Sz. S.

2017. augusztus 1. kedd 14:00

Ha volt valaki, aki igazán belopta magát a hazai nézők szívébe, az a 17 éves Milák Kristóf. Az érdi úszó ezüstérmet szerzett 100 m pillangón. De most rossz hírt kaptunk: a tinédzser beteg.

Forrás: Czerkl Gábor

Selmeci Attila kissé ideges. Az érdi úszóígéret, Milák edzője Győrben vezet edzéseket, tudniillik világhírű tanítványa az indianapolisi ifjúsági vb-re készül, ahol feltehetően tisztességesen elkalapálja majd riválisait.

– Ezen a héten egy pár napon keresztül Kristóf nem teljes erővel tréningezik – mondta Selmeci. – A budapesti felnőtt vb-t betegen zárta, folyt az orra, fáj a torka. A túlzott fizikai igénybevétel miatt kissé erőtlen, de azért bemegy a medencébe. Visszavettem a győri edzésadagjaiból, edzésintentizásából. Az orvos is azt mondja, a példátlan fizikai erőkifejtés hatásaként fogható fel ez az átmeneti rosszulléte.

Pillanatnyilag Selmeci sem tudja, vajon a tervezett 50, 100, 200 pillangó mellé a 200 gyorson is nevezi-e kiválóságát Indianapolisban. Ráadásul Milákra négy váltószám is vár odakinn.

– Csodálatosan úszott a Duna Arénában, ebből fakadóan több külföldi edzőkolléga érdeklődött, mi a titkunk? – folytatja Selmeci, aki korábban máltai szövetségi kapitányként is dolgozott. – A japánok arra kértek, amint van rá lehetőség, utazzunk ki a szigetországba közös edzőtáborozásra.

Ami nem lenne hátrányos abból a szempontból, hogy 2020-ban Tokió rendezi a soros nyári olimpiát.

– E megkeresés is jelzi, jó úton vagyunk. Óvatosan bánok a jelzőkkel, de úgy hiszem, Kristóf már most világklasszis. A Duna Arénában az összesen hát aranyérmet szerzett amerikai Dressel mögött második lett 100 pillangón, eközben megverte az olimpiai bajnokot is. Ráadásul 50 méter után, a fordulónál egytizedet vesztett, mert rontott. Ezt azzal magyarázta, hogy Caeleb Dressel lábvízébe került, ezen azt kell érteni, hogy az amerikai által vert hullámzás akadályozta. De fokozzuk tovább, hiszen ráadásul az olimpiai bajnok szingapúri Jospeh Schoolingot is legyőzte. Egek! Mi lett volna a vége, ha tökéletes Kristóf fordulója?! Persze az utolsó 25 méteren így is bámulatosan hajrázott.

A kérdésre, vajon a jövőben Milák már rendszeresen maga mögé utasítja-e Cseh Lászlót és Kenderesi Tamást, Selmeci enyhe kételyének ad hangot.

– Egy biztos: azért dolgozunk. Jelenleg három klasszis pillangósunk van, és ez csodálatos. Tudják, Cseh Lászlót tilos leírni, hiszen óriási sportember.

No és Kristóf vajon a 100-ra vagy a 200-ra összpontosít-e a jövőben?

– Az igazi távja a 200 méter, de látták ugye, hogy mit tud százon. Ez is igazolja, remek állóképességgel bír, ezért aztán képes rövidebb távon is remek időkre. Amint az is biztos, erőt merít abból, hogy megverte Cseh Lászlót. Nem kis dolog ez.

További cikkek

Botrány

Óriási fordulat: Nem Szilágyi Gerda írta a botrányos sorokat

Búcsú

Döntöttek, ide temetik Csollány Szilvesztert

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

NB I: megszorongathatják az üldözők a címvédésre törő Ferencvárost

mindmegette.hu

11 kiadós ebéd hétvégére, amely elkészül 30 perc alatt

origo.hu

Az ország, ahol a világ összes híres épületét lemásolták - galéria

magyarnemzet.hu

Újabb bírálat a gyermekvédelmi törvényt elítélő szakmai társasággal szemben

delmagyar.hu

Évtizedes probléma oldódik meg Csongrádon az áruháznál

origo.hu

Javították az Oculus Quest 2 színhibáját

nemzetisport.hu

Liverpool: a Porto szélsője érkezhet, de két csatár távozhat – sajtóhír

vg.hu

Már egy ideje terjedt a koronavírus, mire észrevettük

nemzetisport.hu

Újpest: közeleg a váltás, magyar kézbe kerülhet a csapat

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Hihetetlen, hogy kapusként három gólt is lőttem – Palicka

origo.hu

Ritkán látható bálnaborjú vetődött parta az athéni strandon - képek