Sport

Így akart nyerészkedni a dortmundi merénylő

K. B.

Létrehozva: 2017.04.22.

Mégsem iszlamista terrortámadás volt az április 11-i Borussia Dortmund csapatbuszát ért robbantás. A rendőrség pénteken őrizetbe vette az első számú gyanúsítottat, a 28 éves Szergej V.-t, aki a Bild szerint be is vallotta, hogy nyereségvágyból hajtotta végre a merényletet. A német-orosz kettős állampolgárságú férfi jelentős profit reményében tizenötezer BVB-részvényre értékesítési opciót vásárolt. Úgy kalkulált, ha játékosok halnak meg, jól jár. 

– Az értékesítési opció, a részvény-shortolás olyan formája, ami nem jár konkrét részvény adás-vétellel, pusztán pénzügyi elszámolást jelent. A lényege, hogy az opció vásárlója tőzsdei részvényárfolyamesésre számít, ezért jogot vásárol magának arra, hogy az esést kiváltó ne­gatív esemény megtörténte után az eredeti, magasabb árfolyamon érvényesíthesse az opciós jogát. Ezzel jelentős profitra szert téve. Egy komolyabb tragédia után értelemszerűen jelentősen csökkent volna a Dortmund részvényeinek értéke, miután új csapatot kellett volna építenie, miközben sok mérkőzésük elmarad, és így bevételtől is elesnek. Mindez azt eredményezte volna, hogy az árfolyam nagyot esik – magyarázta lapunknak Szalay-Berzeviczy Attila korábbi tőzsdeelnök. 

A hatóságoktól kiszivárgott információk szerint a férfi 3,9 millió eurós (1,2 milliárd Ft) profitot érhetett volna el. A közreműködő cégnél gyanúsnak is találták az ügyletet, és értesítették a rendőrséget. A férfi egyébként ugyanabban a hotelben szállt meg, ahol a focisták. Március 11-én foglalt szobákat, az április 9. és 13. közötti időszak mellett a 16-tól 20-ig tartó napokra is, hiszen akkor még nem lehetett tudni, mikor játszik a BVB. A gyanúsított a támadás utáni nagy felfordulásban még nyugodtan beült a szálloda vendéglőjébe egy marhasültre, ami feltűnt az alkalmazottaknak.

A villanyszerelőként dolgozó Szergej távirányítású gyújtószerkezettel hozhatta működésbe a három bombát. Ám lehettek társai, a hatóságok két orosz férfit még keresnek. A helyszínen talált három, azonos szövegű levél ugyan szélsőséges iszlamista háttérre utal, ám a rendőrség szerint ez valószínűleg csak félrevezetés.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek