Sport

Nem engedték a rasszizmus ellen küzdeni Jónást

Bors

Létrehozva: 2017.03.30.

Korábban már megírtuk, hogy Jónás Kornél roma származású játékvezető az őt ért folyamatos rasszista támadásokat megelégelve úgy döntött, abbahagyja szeretett hivatását. A bírót nemcsak a nézők, hanem a kollégái részéről is rengeteg atrocitás érte, ezért évekkel ezelőtt eltervezte, hogy helyi, de akár országos szinten is élére áll a faji megkülönböztetés elleni küzdelemnek. – Megkerestem az MLSZ-t, hogy a Gyűlölet nem pálya! elnevezésű kampányukkal teleragasztgatom a Nógrád megyei települések pályáit, a kapufákat, hogy minél több ember figyelmét felhívjam a problémára – mesélte Jónás a Borsnak.

– Azt a választ kaptam, hogy erre nincs pénzügyi keret. Egy másik példa, hogy mennyire nem teszünk semmit a rasszizmus ellen: amikor négy éve félbeszakítottam egy meccset cigányozás miatt, megkerestek a Honvédtól, hogy tartsak előadást a témában, illetve vezessek meccset az akadémistáiknak. Többször is egyeztettünk, végül mégsem lett semmi az ügyből. George F. Hemingway, a Honvéd tulajdonosa elárulta: valóban tervben volt Jónás meghívása.

– Nem tudom, miért nem valósult meg az összejövetel, mert aki intézte a programot, már nincs a klubnál. Jónásnak üzenem, sosem szabad feladni a harcot – mondta a klubtulaj, aki maga is vezet focimeccseket. Az MLSZ-től két napja kérdeztük meg, miért nem támogatták Jónást a rasszizmus elleni harcában, illetve miért nem tettek semmit a munkahelyi kiközösítése ellen, de azóta sem kaptunk semmilyen választ. Úgy látszik, az MLSZ-ben megelégszenek azzal, ha kiróhatnak néhány százezer forintos büntetést a kluboknak, de ha érdemben kell lépni, az már nem megy.   

Jogi védelmet kell biztosítani

Dr. Borbély Zoltán, az MLSZ Jogi és Sajtóirodájának korábbi vezetője szerint jogi védelmet kellene nyújtani a bíróknak. – Tudom, a játékvezetőknek sokszor faji hovatartozástól függetlenül borzasztó megaláztatást kell eltűrniük az alacsonyabb osztályban. Becsületsértésért magánvádas eljárásban feljelenthetnék az őket becsmérlőket, de ez életszerűtlen. Hiszem, hogy jogilag sokkal jobban meg kellene őket védeni, mert félő, hogy a Jónás-féle eset elrettenti a fiatalokat a hivatástól.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek