Sport

Hruby Tamás a világ legmagasabb futballkapusa

S. T. R.

2014. április 20. vasárnap 09:15

Kristof Van Hout, a világ legmagasabb focistájaként emlegetett kapus is „eltörpül” egy dunaföldvári fiú mellett. A 216 centis Hruby Tamás gyors, és a ref­lexei is jók.

A Bátaszék szélsőinek nem kellett magyarázni, hogy ne nagyon kísérletezzenek beadásokkal, tudniillik a dunaföldvári kaput – hatalmas meccs volt a tegnapi Tolna megyében – a futballpályák egyik legnagyobbja védi. Hruby Tamás fél éve bukkant fel a DFC-ben, és máris ő az első számú kapus.

S minden bizonnyal rekorder, hiszen 216 centijével nincs nála magasabb hálóőr a világon. A 21 esztendős fiú kisgyerekként kezdett kézilabdázni a Dunaferrben, eleinte átlövőként szerepelt, aztán gyorsan kikötött a kapuban. A fényes karriert súlyos térdsérülés törte ketté, műtét műtétet követett, a másfél év kihagyás azért is elengedhetetlen volt, hogy rendesen tudjon járni.

Tomi azonban sokkal jobban szerette a sportot annál, hogy lemondjon róla: a visszatérése után kispályás focira váltott, fél éve innen csábította el a Dunaföldvár. – Bár hihetetlenül magas, jók a reflexei, és egyáltalán nem ügyetlen. Nagyon gyorsan fejlődik – mondta Hruby Tamásról Holler Ferenc edző, aki a héten vette át az együttest, egyéb­iránt a kétszáz gyereket foglalkoztató Holler U. F. C. utánpótlásműhely főnöke.

De vajon hátrány-e a kapuban a nem mindennapi méret? – Szerintem nagyjából két méter az ideális kapusmagasság, bevallom, a lapos lövésekre kicsit nehezebben érek le – vélekedett a Dunaújvárosi Fősikola együttesében is védő labdarúgó. – Ami azt illeti, a megyei meccsek hangulata utánozhatatlan, szépen kapom a zrikákat a pálya széléről. Voltam én már minden, de a „Mi van, hosszú puska?” a szurkolók kedvenc bekiabálása.

Hruby Tamást nem külö­nösebben foglalkoztatja, hogy ő a világ legmagasabb focistája (a belga Kristof Van Hout 208, a horvát Vanja Ivesa 205, a norvég Tor Hogne Aaroy 204 centire nőtt), a tudásával is igyekszik kiemelkedni. S bár jól érzi magát a Dunaföldvár hálója elôtt, szívesen kipróbálná magát magasabb osztályban is.

További cikkek

Gyász

Most közölték: feladta a harcot a Fradi-legenda

Úszás

Megtörtént Hosszú Katinka nagy bejelentése

Ez is érdekelhet