Sport

Ungvárit megrázták a Dakar halálos balesetei

Sz. S.

Létrehozva: 2014.01.24.

Amikor arról kérdeztük a cselgáncsozó Ungvári Miklóst, melyik volt számára az autós Dakar-rali legmaradandóbb élménye, a sorozat halálos áldozatait említette.

Életében először vett részt a dél-amerikai Dakar-ralin az olimpiai második, Európa-bajnok dzsúdós, Ungvári, aki a Sebestyén Sándor, Bognár József összetételű Uniqa Sandlander Team harmadik tagjaként utazott a távoli kontinensre. E vállalkozással gyermekkori álma valósult meg, arról nem beszélve, hogy a legutóbbi 72. helyezés után most egy 47.-ként célba érkezett, Sebestyén-vezette Toyota Land Cruiserben ülhetett.

– Először jutottam fel 4000 méteres tengerszint feletti magasságra, s bizony előzetesen féltem is, hogy fájni fog a fejem, de megúsztam - mondta Miklós. – A legjobban az rázott meg, amikor a verseny halálos áldozatairól kaptunk hírt. Az különösen elszomorított, hogy egy tévés tudósító is elhunyt.

Persze más jellegű élményt is őriz, lámát például szabadon most látott életében először, amint a homokdűnék is lebilincselték. – Az első nap meglepett, a kősivatagban haladni kifejezetten új volt számomra.

Életveszélyben nem volt része, de arra mindig figyelt, hogy a napi rajt előtt gondosan magához vette a három életmentő felszerelést. – Abból olykor kihagytam felesleges dolgokat, és helyettük almát, banánt helyeztem el. Babonából nem ültem a Toyota volánja mögé, pedig előfordult, hogy pilótánk, Sanyi eléggé fáradt volt, továbbá mindig ugyanarra a helyre kucorogtam be a kocsiba.

Mélyen együtt érzett azon versenytársaival, akik pórul jártak, és Toyotájuk elrobogott mellettük. – Rossz volt nézni, amint végleg lerobbant autójuk, motorjuk mellett hitehagyottan ültek az út szélén, és intésünkre jelezték, az ő versenyüknek vége, nem tudunk rajtuk segíteni.

Kérdésünkre elárulta, bizonytalan, vajon indul-e még hasonló kalandozáson, ugyanis jövőre már kezdődnek a cselgáncsozó olimpiai kvalifikációs viadalok, neki pedig az a fő célja, hogy tatamira léphessen a 2016-os riói nyári olimpián.

Azt még hozzáfűzte, hogy dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke hivatalosan engedélyezte Dakar-részvételét, igaz, azt sem tagadta, hogy egyesületi edzőjének, Bíró Tamásnak nem nagyon tetszett ez a nem mindennapi próbatétele a várható balesetveszély miatt... 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek