Sport

Schumacher kómában tölti 45. születésnapját

Bors

2014. január 3. péntek 08:45

Életéért küzdve tölti ma 45. születésnapját Michael Schumacher. A Felipe Massa kezelésében részt vett orvos szerint még a pilóta ágya mellett állók sem tudhatják, milyen irányba fordul a sorsa.

Dr. Bazsó Péter, a Honvédkórház ideg­sebészeti osztályának főorvosa szerint pillanatnyilag még az sem tud felelős kijelentést tenni Michael Schumacher kilátásairól, aki a vasárnap súlyos síbalesetet szenvedô Forma–1-es expilóta ágya mellett áll.

– Pillanatnyilag csak annyi ­ismert, hogy a pilóta túlélte az első huszonnégy órát, műtéti úton eltávolították a keletkező vérrögöt, továbbá mesterséges kómában tartják, és állapota stabil – mondta a Borsnak dr. Bazsó, aki négy évvel ezelőtt tagja volt annak az orvoscsoportnak, amely a Hungaroringen fejsérülést szenvedô Felipe Massát kezelte. – Mindenesetre minél később ébresztik fel a kómából, annál tovább tart a rehabilitációs időszak. A főorvos úgy véli, hogy a hétszeres világbajnok sisakját valószínűleg egy éles szikladarab megrepeszthette, igaz, akkor is megsérült volna, ha a sisak ép marad. 

Mindenesetre a dr. Csókay András nemzetközi hírű idegsebész által kifejlesztett – és felajánlott – műtéti eljárás csak egy lehetőség, egyelőre nem tudni, szükség lesz-e rá. – Most még lehetetlen megmondani, felépül-e a pilóta, s ha igen, lesz-e maradandó károsodása. Nem véletlenül csak akkor adnak tájékoztatást az állapotáról, ha változás áll be.

A német Bild is arra kereste a választ, meddig hagyják még mélyaltatásban a legendát. – Az első négy–hat nap különösen kritikus, mert ebben az időszakban a nagyon kicsi vérrögök hirtelen megnőhetnek, ami miatt újabb operációra kerülhet sor. Márpedig minden műtét kockázatos... Ha a páciens ezt az idôszakot túléli, akkor lehet kicsit fellélegezni.

A vérrögök pár nap után már nem növekednek, viszont újabb duzzanatok keletkezhetnek körülöttük. Ezért most még biztosan nem lehet megmondani, hogy mi lesz a pácienssel. Az orvosok a kezelési praktikákat mindig az aktuális változásokhoz igazítják, attól függően, hogy a nyomás nő vagy csökken az agyban.

Ha a beteg állapota stabil marad, a mesterséges kómát néhány nap után lassan lehet feloldani. Ez két hétig vagy tovább is eltarthat, de ha a nyomás megint emelkedik, akkor a kómát újra mélyíteni kell – mondta a hamburg-altonai klinika idegsebészeti osz­tá­lyá­nak vezetője, Uwe Kehler.

Willi Weber: talpra fog állni

Egymás után érkeznek a jókívánságok, Jack Wilshere az Arsenal csapata nevében egy fotóval kívánt mielőbbi gyógyulást. Szerinte Schumi felépül.

„Tudom, milyen nagy küzdő, és most is talpra fog állni” – mondta Schumi korábbi menedzsere, Willi Weber, aki többször is síelt együtt Schumacherrel. „Hiszem, hogy valakinek lennie kell, aki segít­het ilyen helyzetben” – nyilatkozta Niki Lauda, aki 1976-ban ugyancsak életveszélyes sérülésből épült fel. 

További cikkek

Gyász

Most közölték: feladta a harcot a Fradi-legenda

Úszás

Megtörtént Hosszú Katinka nagy bejelentése

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlanul meghalt a fiatal magyar énekesnő

ripost.hu

Viharos szél, heves esőzések: hétfőtől ismét bekeményít az időjárás

origo.hu

Szégyentelenül lemásolták a BMW-t, mégis híres lett ez a szovjet motor

vg.hu

Földrengés rázta meg Görögországot és Pápua Új-Guineát is

szon.hu

Bogár sírt és remegett - A nyírvasvári férfi először nem akarta átadni a kutyát az állatmentőknek (videó)

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Remélem, minden meccs után elénekelhetjük a Himnuszt – Szita

vg.hu

Majdnem a duplájára emelkedett a fertőzések száma Romániában

ripost.hu

Csillagjegyed elárulja, mikor kell aludni menned, hogy kipihent legyél

life.hu

Pokorny Lia nem bírta lelkileg Babicsek Bernát temetését: a sírba helyezést nem tudta végignézni

vg.hu

Oltásra kötelezik a 18 év felettieket a szomszédunkban

origo.hu

Viharos szelet, hózáporokat hoz a hidegfront