Sport

Ingyen használja a Puskás nevet az NB I-es csapat

S. T. R.

2013. november 28. csütörtök 08:15

Noha Puskás Ferenc neve védjegyoltalom alatt áll, a felcsúti akadémia focicsapatának nem kell fizetnie a legendás támadó örököseinek. Orbán Viktor évekkel ezelőtt ingyen kapta meg a névhasználatot.

Azt nem állítanánk, hogy a Puskás Akadémia világverő együttes, ám a neve jól cseng Spanyolországtól Ausztráliáig. Pillanatnyilag a felcsúti az egyetlen – amennyiben a somogyiakat Kaposvárként és nem Rákócziként említjük – csapat az NB I-ben, melyet egy személyről neveztek el, ám korábban elő-előfordult hasonló, gondoljunk csak Stadler József alakulatára, vagy a Ferencvárosra, melyet egy rövid időre Kinizsire kereszteltek az ötvenes években.

A Puskás márkanévnél erősebbet keresve sem találnánk – ami akkor válik majd jelentős értékké, ha a PFLA kilép a nemzetközi porondra –, ennek tükrében különösen érdekes, hogy az akadémia ellenszolgáltatás nélkül jutott hozzá a használati joghoz. Az Aranycsapat zsenije még élt, amikor Orbán Viktor kérte és megkapta a névhasználati jogot a családtól a fiatalokat nevelő intéz­-mény, a felcsúti futballiskola számára, amelynek immár élvonalbeli felnőttcsapata is van.

– Öcsinek mindig az volt az álma, hogy létrehozzon egy futballiskolát, erről a miniszterelnök úrral is többször beszéltek – mondta a Borsnak Puskás Ferencné, a legenda özvegye –, s amikor Orbán Viktor 2006 nyarán meglátogatott, hogy elmondja, mi készül Felcsúton, örömmel biztosítottam a támogatásunkról. 

Gyönyörű pályák, létesítmények épültek, és nagyszerű munka zajlik a Puskás Akadémián, lám, a felnőttcsapat az NB I-be is feljutott, ami engem is büszkévé tesz. Sokan dolgoznak az akadémia sikeréért, rengeteget áldoznak a gyerekekre, sőt a férjem emlékének ápolására is, természetes, hogy hozzájárultam a Puskás név használatához.

Más a helyzet az egyéb kereskedelmi és névhasználati jogokkal, melyek a család licenckezelő cége, a PUSKAS.COM Kft. tulajdonában vannak, az örökösök engedélye nélkül még a lakótelepi góllövőverseny győztese sem kaphat Öcsi bácsiról elnevezett díjat.

Mint megtudtuk, külön szerződés szabályozza, a nemzetközi futballszövetség miként használhatja kizárólagosan a Puskás-díj elnevezést (a FIFA például minden évben meghívja a család képviselőit az Aranylabda-gálára), de a Puskás-Suzuki-kupa, vagy a Puskás Pancho Sport Pub nevéért fizetni kell.

További cikkek

Egészség

Komoly változás, szívátültetése után megszólalt Fazekas Róbert

Küzdelem

Csollány Szilveszter ötven napja van kómában, Zacher Gábor szerint van remény

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem várnak tovább, máris új rendszámokat vezetnek be Magyarországon

borsonline.hu

„Csak a kétségbeesett kiabálás szűrődött át” - Így élték meg a szemtanúk a budapesti kórház tűzet

origo.hu

Légifotók régen, amikor még nem drónokkal fotóztak - galéria

hirtv.hu

Brutális, ami az ország felé tart: ebben nem lesz köszönet

veol.hu

Fiatalok tragédiája: Ahogy a klinikai szakpszichológus látja

origo.hu

Világít a koronavírus a szájmaszkba tehető betéten

vg.hu

WHO: az omikron vethet véget a járványnak

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a lengyelek megóvták az oroszok elleni meccset – sajtóhír

ripost.hu

„Csak sírdogáltam az orvosiban csendesen” – megrázó vallomás a magyar doktortól

ripost.hu

Meglepő, mit mond Csollány Szilveszterről és a lélegeztetett betegekről a pszichoterapeuta

origo.hu

Látványos galéria a Petőfi Zenei Díj átadójáról