Sport

Balczó: fontosabb a békesség a sikernél

Jánosy Károly

Létrehozva: 2013.08.17.

Tegnap ünnepelte 75. születésnapját Balczó András világ- és olimpiai bajnok öttusázó, aki cseppet sem bánja, hogy tizenkét gyermeke közül egyik sem követte az atyai példát. Talán majd az unokák.

Balczó András hetvenöt esztendő minden terhével, jó és rossz élményével együtt ugyanannak a tizenhat éves kis srácnak érzi magát, mint aki annak idején Nyíregyházáról elindult. S bár nehéz lenne számba venni az általa nyert trófeákat, a sok sikertől soha sem szédült meg.

– Az embernek nem sikerre van szüksége, inkább olyan állapotra, amit úgy lehet kifejezni: békesség, amelyben nincs félelem, nincs tanácstalanság – köszöntötte sajátos gondolatával az őt ünneplő régi barátokat, tisztelőket Balczó András.

– Óriási baj a világban, hogy könnyen „megbüszkülünk”, s ha magunkban találjuk meg a jónak forrását, akkor eltévedünk.

Nos, a legendás bajnok, nem tévedt el soha, nyílegyenesen követte a saját maga által kijelölt – mások által nehéznek tartott – utat. Felnevelt tizenkét gyermeket, akik nem követték apjuk példáját, egyikükből sem lett öttusázó.

– Soha nem akartam élsportolót, főleg öttusázót, nevelni a gyerekeimből – árulta el az ünnepelt.

– Nem akartam terhet rakni a vállukra azzal, hogy hozzám vagy éppen szintén élsportoló édesanyjukhoz (az olimpiai bronzérmes tornász, Császár Mónika – a szerk.) méricskéljék őket. Természetesen belekóstoltak a sportba, de nem erőltettem egyiküknél sem, azt és annyit edzettek, amennyihez kedvük és ener-giájuk volt. Talán majd az unokák, mondhatnám nagy bölcsen, de a hat közül még a legidősebb is csak két és fél éves

Hitet és erőt adtak szavai

Maracskó Tibor olimpiai ezüstérmes öttusázó: – Az 1976-os Balczó-filmmel kezdődött a rendszerváltás…

Fábián László olimpiai bajnok öttusázó: – Az ő régi nyergével lovagoltam, amit megtartottam magamnak, és ma réztábla hirdeti: Balczó András nyerge.

Martinek János olimpiai bajnok öttusázó: – A számomra egyéniben sikertelen 89-es vb után Bandi öntött belém lelket, hogy még sok sikerben lesz részem. Igaza volt.

Balogh Gábor olimpiai ezüstérmes öttusázó: – Minden nagy versenyem előtt felhívtam, vagy kimentem hozzá. A beszélgetések hitet és erőt adtak.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek