Sport

Kőbán Rita újra úttörő

2013. június 1. szombat 11:15

Kőbán Rita visszatért a kajakozáshoz, néhány hete az MTK-ban edzősködik. A kétszeres olimpiai bajnok hosszú utat járt be, amíg meghozta ezt a döntést.

Tizenhét éve lett egyesben olimpiai bajnok, még a 2000-es olimpián is felállhatott a dobogóra, aztán jött az ügető. Most újra a kajakozásban dolgozik. Miért?

A lovak miatt soha nem hagytam volna ott az ügetőt, az emberek miatt távoztam, már nem éreztem ott jól magam. Aztán ősszel megkeresett egy ismerősöm, így kezdtem el Kiskunlacházán edzeni őt.

Most már viszont, május eleje óta az MTK-nál dolgozik.

Hosszú évek után ültem vissza a kajakba, és csodás érzés volt, hogy visszajött az összes régi tudás, és boldogsággal töltött el, hogy át is adhattam. Így amikor régi kajakostársam, az MTK szakosztály-vezetője, Rajna András hívott, igent mondtam. Nincs könnyű helyzetben a klub, de a kajak közelsége miatt ­kerek­nek érzem az életemet, és ez a fontos.

Hogy fogadták a régi társak?

Örültek nekem. Az, hogy az MTK egyesül a BSE-vel, szintén azt támasztja alá, hogy a vállalásomon áldás van, vagy legalábbis engedi az élet. Ezt a fúziót is lehetőségnek tartom, én mindig mindenben úttörő voltam, most is lelkesít ez a kihívás.

Pontosan mi a feladata az MTK-ban?

A sportágváltó programban veszek részt, olyan 13–15 éves gyerekekkel foglalkozom, akik más sportágból jöttek, most ismerkednek a kajakkal, és van tervük a sporttal. Ez speciális feladat, de én ezekben jó vagyok. A lovardában is sok lovat mentettem meg az éhhaláltól, az agyonveréstől, általában aki találkozik, együtt dolgozik velem, annak megváltozik az élete.

A kajakban voltak elvarratlan szálai? Ebben a sportágban a mai napig jellemzők a nézeteltérések. Önt nem kísértik a múlt vitái?

Ennyi idősen elég bölcsnek kell lenni ahhoz, hogy az ember ezeken továbblépjen. Volt ­edzőm­mel, Kati nénivel is beszélek, bennem sincs tüske senki miatt. Vallom az élni és élni hagyni elvet, és valahol el kell kezdeni, apró lépésekkel, mondjuk azzal, hogy az egyik nap minden gyalogost átengedünk az úttesten. Én ebben hiszek, tenni kell a dolgunkat, a körülményektől függetlenül – a csepeli vízitelep is romokban hevert, amikor olimpiát nyertem –, és akkor meglesz az eredménye. 

További cikkek

Gyász

Most közölték: feladta a harcot a Fradi-legenda

Úszás

Megtörtént Hosszú Katinka nagy bejelentése

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

„Elképesztő sorok voltak” – írta Jámbor az aláírásgyűjtésről, aztán jött Hont, és megmutatta a valóságot

borsonline.hu

Szörnyű tragédia történt: Egy 5 éves lány meghalt, 8 éves testvéréért küzdenek

origo.hu

130 éve született Oliver Hardy, a Stan és Pan-filmek népszerű színésze - galéria

hirtv.hu

Gyász: Így néz ki most a tragikusan fiatalon elhunyt Rakaczki Bence sírhelye

vaol.hu

Fotók a helyszínről: Halálos baleset Sárvár közelében

origo.hu

Démoni külsejű lényt fotóztak egy fán

nemzetisport.hu

MU: Ha Martial hazudik, végleg meg kell szabadulni tőle – Ferdinand

origo.hu

Az MNB engedélyezte a Gránit Bank tulajdonosi átrendeződését

mandiner.hu

Gyurcsány: Voltam hatalom közelében. Most se vagyok nagyon messze

nemzetisport.hu

Fehérvár: ukrán középpályás érkezik a Dinamo Kijevtől

metropol.hu

Durva hideggel érkezik a hózápor, de van egy rosszabb hírünk is

origo.hu

Mesébe illő az ausztráliai rózsaszín lagúna látványa