Sport

Tacskók játsszák a főszerepet az elitsorozatban

tn

Létrehozva: 2012.09.21.

Húszas éveik elején járó futballisták fantasztikus góljairól marad emlékezetes a BL első fordulója. Amíg idehaza az ilyen korú játékosok alig kapnak ­lehetőséget, Európában kupameccseket döntenek el.

Örök vita a magyar futballban, meddig mondhatjuk el egy játékosról, hogy tehetséges, és mikortól tekinthetünk valakire kész labdarúgóként. Miközben itthon sokszor a 21-22 éves focistákat is még csak talentumként emlegetjük, és örülünk, ha játéklehetőséghez jutnak – lásd Kovács István, Haraszti Zsolt (Videoton) – egy NB I-es csapatban, addig Európa fejlettebb futballországaiban ezek a srácok már kész labdarúgók, sőt, a klubjuknak ­euró­száz­ez­rek­et hozó Bajnokok Ligája-meccseket képesek eldönteni.

A kontinens legrangosabb kupasorozatának hétközi fordulójában húszas éveik hajnalán járó sztárok neveivel ismerkedhettünk meg, miután pazar gólokkal kápráztattak el bennünket. Alább három zöldfülűvel külön is foglalkozunk, de az is biztos, hogy a BL történetének első örmény gólszerzőjére, a Sahtar Doneck 23 éves középpályására, a dán Nordsjaelland ellen duplázó Henrih Mhitarjanra is megkülönböztetett figyelmet fordítunk majd a jövőben.

Isco (spanyol) Málaga - 20 éves

A Málaga melletti üdülővárosból, Benalmádenáról származó középpályás a Valencia focisuli neveltje, ­végigjárta a spanyol utánpótlás-válogatott ranglétráját, sőt, májusban Vicente del Bosque meghívta a felnőttkeretbe is. Isco a BL-ben, a Zenitnek lőtt duplájával tette le végérvényesen a névjegyét. Az európai futballszövetség a meccs emberének választotta.

– Tökéletes meccs volt a számomra és a csapat számára is, a mezemet ezúttal örök emlékként megtartom magamnak – magyarázta az oroszok 3-0-s legyőzése után a fiatal játékos.

Tello (spanyol) Barcelona - 21 éves

Habár Tello még csak 21 éves, már egyáltalán nem tartozik a Barca rutintalan futballistái közé. Pep Guardiola bajnoki és BL-meccseken egyaránt bevetette, és most Tito Vilanova sem riadt vissza, hogy pályára küldje a Szpartak Moszkva elleni BL-csoportmeccsen (3-2). Noha a fiatal csatárnak korábban voltak bosszantó hibái, az orosz csapattal szemben kifejezetten éretten focizott, gólt szerzett, és gólpasszt adott. Tellót egyre többen elismerik, s ha így folytatja, a spanyol válogatottból is hamarosan megtalálja egy meghívó.

Oscar (brazil) Chelsea - 21 éves

A brazil Internacionaltól a nyáron 25 millió fontért, azaz csaknem kilencmilliárd forintért szerződtetett kölyökképű középpályás először volt kezdő a Chelsea-ben a Juventus elleni BL-meccsen (2-2), s ezt rögtön két góllal hálálta meg – a második ritkán látható nagy „dugóra” sikeredett. A kilencszeres felnőtt brazil válogatott Oscar örömébe némi üröm is vegyült, hiszen Leonardo Bonucci kemény belépője miatt bokasérülést szenvedett, így le kellett cserélni. – Nemcsak a góljai miatt, de taktikailag is briliánsan ­futbal­lozott – áradozott a kis brazilról Roberto Di Matteo, a Chelsea menedzsere. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek