PR Cikkek

Galaxisból csapolt energia? - Gyerekcipőben jár, de elképesztő fejlődés várhat az emberiségre az MVM Future Talks sztárszakértője szerint (x)

Létrehozva: 2023.12.04.

Az emberiség egyszerre néz szembe az élelmezés, az energiabiztonság és a klímaváltozás problémáival, miközben civilizációnk többnyire még gyerekcipőben jár ezek kezelésében, de az évszázad végéig elháríthatjuk a nehézségeket - derült ki a nagyszabású, élő tudományos showműsorban, amely ingyenesen visszanézhető az mvmfuturetalks.hu oldalon.

A hagyományos élelmezési rendszer egyre kevésbé képes ellátni a növekvő globális népességet, és már ma is óriási károkat okoz a Földnek. A túlélés kulcsa a rendszer alapvető átalakítása, a mezőgazdaság modernizálása és az élelmiszer-előállításhoz használt területek drasztikus csökkentése lehet, a természeti ökoszisztémák sürgős és nagyarányú helyreállítása mellett. Rendszerszintű megoldásokra van szükség, melyek között az állattenyésztési és húsfogyasztási szokások átalakításának, a laboratóriumban előállított húsnak és a vertikális farmoknak is helyet kell kapniuk - derült ki az MVM Future Talks-ban.

Fotó: MVM Zrt.

A kérdéshez több szálon kapcsolódik az energiabiztonság témája is, hiszen az új élelmezési technológiák bevezetése is energiát igényel. Az energiarendszer jelenleg zajló átalakításának fő irányát a nagyobb hatékonyság, illetve technológiai okok miatt az elektrifikáció, vagyis a villamosítás jelenti, de a folyamat, amely a megújulók előretörésével jár, ellátásbiztonsági kérdéseket is felvet. Ezért továbbra is szükség lesz olyan forrásokra, amelyek kevésbé függenek az időjárástól, mint a már mintegy 70 éve fejlesztés alatt álló, hulladék keletkezése nélkül termelő fúziós erőmű technológia, amely a jövő energiarendszerének fontos eleme lehet.

Az élelmezés és az energiabiztonság kérdése elválaszthatatlan a világszerte mind több és súlyosabb szélsőséges időjárási jelenséget okozó klímaváltozás problémájától is. Univerzális megoldás ez esetben sem létezik, mindenhol más megoldások lehetnek célravezetőek, a fogyasztói szokások megváltoztatása viszont elkerülhetetlen - értettek egyet a beszélgetés résztvevői.

Fotó: MVM Zrt.

November 23-án negyedszer került sor az MVM Future Talks ismeretterjesztő vitaműsorra, melyben a világ egyik legnépszerűbb és legfontosabb tudományos előadója, Dr. Michio Kaku, a New York City College elméleti fizika professzora, a húr-térelmélet egyik megalkotója és más szakértők, Hivekovics Ákos környezetgazdálkodási agromérnök, populációbiológus, vállalkozó, Horváth Boldizsár agrármérnök, a Farm2Fork Kft. alapítója, biogazdálkodó, dr. Szolnoki Pálma, a Zéró Karbon Központ tudományos főmunkatársa, Zoletnik Sándor, az Energiatudományi Kutatóközpont Fúziós Plazmafizika Laboratóriumának vezetője, Litkei Máté, az MCC Klímapolitikai Intézetének igazgatója, valamint Vigh Péter, A Másfél fok alapító szerkesztője, egykori éghajlattudományi tanácsadó fejtették ki és vitatták meg véleményüket az élelmezés, az energiabiztonság és a klímaváltozás formájában az emberiség előtt álló

kihívásokról és megoldási lehetőségeikről. A műsor házigazdája Till Attila volt, de Wossala Rozina, Bazsó Gábor Karotta és Magyarósi Csaba is érdekes részletekkel járultak hozzá az izgalmas beszélgetéshez.

Az emberiség még gyerekcipőben jár a legnagyobb kihívásai megválaszolásához vezető úton - vélte a dedikált üzeneteivel bejelentkezett Dr. Michio Kaku. Szerinte a 21. évszázad végére érhetjük el azt a fejlettséget, amelyen képesek leszünk kontrollálni civilizációnkat legalább a Földön, és a klímaváltozásról vagy ellátási kihívásokról is múlt időben fogunk tudni beszélni.

Fotó: MVM Zrt.

A jövőben le kell mondanunk a húsevésről, vagy sem? Mikorra épülhet meg az emberiség energiagondjait jelentős részben megoldó első fúziós erőmű? Milyen lehetőségei és hatása lehet az egyénnek a klímaváltozás megfékezésére? Ezekre a kérdésekre is választ adtak az MVM Future Talks szakértői a műsorban. A streamelt adás visszanézhető a www.mvmfuturetalks.hu oldalon. 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16983315_auto_resized.jpg
origo.hu

A 91 éves Vitray Tamás most azzal haknizik, hogy váratlanul megnősült

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25275_resized.jpg?avcount=1708639218
origo.hu

Palvin Barbara levetkőzött, alig takar valamit a falatnyi bikinije

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16980916_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Legyünk már kicsit kevésbé prosztók” – Óriási balhé alakult a 49 éves Marsi Anikó állítólagos terhessége miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16982619_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Bayer vlog - Egyenes szál Tompos Márton és a ló hímtagja között + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16978218_auto_resized.jpg
ripost.hu

"Nem hiszem el, hogy nem bírnak 1 millió forintot fizetni, hogy ott legyenek az esküvőmön" - kiakadt a menyasszony, mert senki se akar elmenni a lagzijára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16977538_auto_resized.jpg
vg.hu

Történelmi váltás: márciustól másképp lehet utazni a MÁV és a Volán járatain – itt vannak a részletek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25277_resized.jpg?avcount=1708639218
origo.hu

Körözik az oroszok az ukrán OnlyFans-modellt, aki a moszkvai Vörös téren meztelenkedett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16980571_auto_resized.jpg
travelo.hu

Idén ekkor nyit a világ legszebb virágoskertje III. Károly királyi tulipánjával

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25152_resized.jpg?avcount=1708639218
life.hu

Nem csak a tűrőképességeden múlik, hogyan éled meg a havivérzéssel és a PMS-sel járó fájdalmakat (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16980572_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Orvosi segítségre van szüksége Kállay-Saunders Andrásnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25153_resized.jpg?avcount=1708639218
life.hu

A hüvelyflóra sokszínűsége: a mikrobiomunk egyéni mintázata (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16977834_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Változás állt be Kóbor János özvegyének és lányának, Lénának az életében

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/02/gB-onxrokqXl21pOYclp-GtpDAcmzXIoiE2XJQERSQQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZhMDNmNDY0ZTlkNjRhNTJiMjNiZGZlOGQxODBkM2Rh.jpg
PR Cikkek

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz! (x)

https://cdn.borsonline.hu/2024/02/p-WD7Ymr6E2RBIoU-vG27Hv1TMgn4b0TDACHw7_YCfc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAyMmIwZmUzODhiMDQ2ODZiYWMwNmNhZjBjZTk1Yjdl.jpg
PR Cikkek

Különleges áramvásárlási lehetőséget nyújtanak az MVM Partner aukciói (x)