PR Cikkek

Szigetelés típusok: mikor melyiket válasszuk? (x)

Címkék
szigetelés

2022. január 17. hétfő 16:35

Az otthonunk energiafogyasztásának csökkentésére számos lehetőség adódik, de ezek közül az egyik leghatékonyabb megoldás a homlokzati hőszigetelés. A jól bevált építőanyagok már nem felelnek meg az energiahatékonysági elvárásoknak a megfelelő szigetelés nélkül.

Forrás: 123rf

Az új házak építésénél ma már nem kérdés a megfelelő szigetelés, hiszen ezt az építési szabványok, előírások miatt kötelező alkalmazni. A már meglévő épületeink szigetelésénél gyakori, hogy csak „súlyos tünetek” esetén kerül előtérbe a szigetelés kérdése vagy a homlokzat festése: akkor, ha már a ház teljeskörű felújítása elkerülhetetlen. Viszont, ha már festeni kell a házat, akkor érdemes egyben szigetelni is.

Nagyon sokszor hibás itt is az a döntés, amelynél az ár a legfontosabb szempont, pedig az adott épületszerkezet szigetelésére alkalmas és hosszú távon gazdaságos megoldás választása a célravezető.

A különböző szerkezetű épületek hőszigetelését alapvetően az határozza meg, hogy az adott falazat kéthéjú vagy egyhéjú, azaz rendelkezik-e átszellőztetett légréssel, vagy sem. Az egyhéjú falazatnál zárt pórusú, zárt cellaszerkezetű hőszigetelőanyagokat, amíg a kéthéjú, átszellőztetett épületszerkezetekben nyílt pórusú, nyitott szálszerkezetű, átszellőztethető hőszigetelő anyagokat célszerű alkalmazni.

Miért a szigetelés az egyik legfontosabb része egy ingatlannak?

A téli hideg miatt az épületek sokaságában jelentkezik páralecsapódás, penészesedés, továbbá magas a fűtésszámla. Ezeknek a gondoknak az orvoslása nem kis feladat és általában magas költséggel jár. Tehát a megfelelő szigetelés több szempontból is nagyon fontos:

 • növeli az ingatlan értékét
 • emeli a komfortérzetet
 • csökkenti a fűtési költségeket
 • segít az épület állagának megőrzésében

A nem megfelelően szigetelt épületeknél a fenti kérdésekben elég kedvezőtlen következményekkel szembesülhetünk. Ne várjunk a csodára, keressünk fel egy szakembert és vágjunk bele a szigetelésbe!

Amikor nem javasolt a belső hőszigetelés

Ha már egyszer megszületett a döntés, hogy szigetelni kell, akkor gyakran az olcsóbb, egyszerűbbnek tűnő belső szigetelés kerül előtérbe – főleg mivel egy emeletes házban lévő lakásnál eleve csak az egész ház szigetelése oldható meg kívülről. Pedig a belső falazatra kerülő szigetelés ellen több érv is szól:

 • Az eredeti falazat nem vesz részt többé a helyiség hőtároló tömegében, a szoba könnyen túlmelegszik, illetve lehűl.
 • A helyiség hőburkából szigeteléssel kizárt fal télen jobban lehűl, és ha víz éri, akkor átfagy, a fagyástól pedig károsodik.
 • A belső szigetelés „páratervezést” igényel, amelyet egy ezen a téren jártas szakember tud csak elkészíteni. (Magyarul továbbra is jelen lesz a páralecsapódás.)

Ha lehetőségünk van, akkor mindenképp a külső falon szigeteljünk. Ha a szigetelés a külső oldalra kerül, akkor az eredeti falazat továbbra is részt vesz a hőtárolásban és pufferként működhet közre a szoba páratartalmának szabályozásában.

Mikor melyik típusú szigetelést érdemes választani?

A kérdés eldöntését érdemes szakemberre bízni. Az adott szerkezeti anyaghoz megfelelő hőszigetelést páratechnikai számítással állapítják meg. Ez a számítás azt vizsgálja, hogy a beltérből a falon át diffúzióval távozó pára nem csapódik-e le a falszerkezetben. Egy rosszul megválasztott szigetelés azt eredményezi, hogy a hőszigetelésbe a helyiség felől gyorsabban jut be a pára, mint ahogy onnan a külső oldalon eltávozik, így a szigetelés átnedvesedik. Az átnedvesedett szigetelés hőellenállása a töredékére esik, valamint a tartószerkezet is átnedvesedik, bedohosodik. 

Lássuk, melyik falazat esetében mely szigetelő anyagok alkalmazása jöhet szóba!

 1. Tégla falazatnál (tömör tégla, B30, Porotherm, Leier): expandált polisztirol, extrudált polisztirol, lépésálló kőzetgyapot.
 2. Beton és Ytong falazatnál: expandált polisztirol, extrudált polisztirol, lépésálló kőzetgyapot.
 3. Vályog falazaton: csak lépésálló kőzetgyapot
 4. Fa falazaton: csak lépésálló kőzetgyapot
 5. Koszorúk, nyílásáthidalók, vasbeton pillérek esetén:  az extrudált polisztirolhab (XPS) vagy a formahabosított expandált polisztirolhab. Ez zsaluzatba is helyezhető és vakolható. Üregeknél, hézagoknál a hőszigetelő anyagokkal szemben követelmény a jó térkitöltő képesség.

Nézzük meg közelebbről a hőszigetelő anyagokat, mit kell tudni róluk:

 • Expandált polisztirol: hagyományos nevén hungarocell: általában fehér színű. Csak vízmentes helyen építhető be, talajba, lábazatra nem alkalmas. Gyártanak belőle grafitadalékos típust is, amelynek hőellenállása körülbelül 20%-kal magasabb.
 • Extrudált polisztirol - vízzel érintkező helyre. Piaci ára az expandált polisztirolénál 2-3-szor magasabb, de cserébe vízálló, és hőellenállása is 20%-kal magasabb. Általában színes termék (kék, sárga, rózsaszín).
 • Kőzetgyapot: tetőtér beépítéseknél a szarufák közötti kitöltésként használják puha anyaga miatt. Létezik belőle felkeményített, lépésálló kivitel is, homlokzatra ez használható. Akkor mondható lépésállónak a hőszigetelés, ha deformáció nélkül visel el jelentős nyomásterhelést hosszabb távon is. Természetes anyagból készül, tűzálló. Hőellenállása a polisztiroléval megközelítőleg azonos.

Tehát a két legismertebb homlokzati hőszigetelő anyag közül a polisztirol lényegesen olcsóbb, mint a kőzetgyapot, ami erős érv a hungarocell mellett. De nem szabad csak a szigetelés végösszegét nézni, hiszen egy kicsit nagyobb ráfordítással hosszabb távon komoly előnyöket érhetünk el.  

Mikor kérjük szakember segítségét? 

Érdemes megismerkednünk az U érték fogalmával. Az U érték a fajlagos hőátbocsátási tényező, mértékegysége W/m²K [Watt per négyzetméter Kelvin]. Alapvető energetikai mérőszám, amely az adott falszerkezetre jellemző és az egy négyzetméter felületen át távozó hőveszteséget mutatja. Minél alacsonyabb az U érték, annál jobb a falazat hőszigetelő képessége. A fal U értékének megválasztása inkább gazdaság kérdés: minél vastagabb a szigetelés, annál kisebb lesz a fűtésszámla, de cserébe magasabb a beruházási költség. Azt kell mérlegelnünk, hogy most fektetünk több pénzt az ingatlanba, és hosszú távon alacsonyabb fűtési költséget érünk el, vagy inkább olcsón „megússzuk” a szigetelést és cserébe vállaljuk a magasabb rezsiköltséget.

Az U értékre vonatkozóan az Európai Unió kidolgozott egy részletes követelményrendszert, hogy iránymutatást adjon a költség/megtakarítás arány megfelelő meghatározásánál. Ez az ún. költségoptimalizált követelményrendszer, amely megadja a legoptimálisabb energiahatékonysági szintet, a bekerülési költség és elért energiahatékonyság vonatkozásában. A költségoptimalizált követelményszint 2018. január 1. óta Magyarországon már kötelezően alkalmazandó új épület építése, illetve meglévő épület felújítása esetén, és a külső falazatra vonatkozóan U≤0,24 W/m²K értéket ír elő. 

A nem szigetelt vagy nem megfelelően szigetelt épületeknél kedvezőtlen következményekkel nézünk szembe: magas fűtési költség, penészesedés, állagromlás, stb. Tehát az egyik legfontosabb szabály: használt ház vagy lakás vásárlásakor nézessük meg az épületet szakemberrel és elsősorban télen vásároljunk, mert akkor nem lehet a szigetelési hibákat elrejteni.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

metropol.hu

Sokkoló vallomás, így végzett magával Nyertes Zsuzsa barátnője

borsonline.hu

Lebuktatták követői! Összejött Kempf Zozo és Szente Gréti? Fotó

vg.hu

Venezuela pótolhatja az orosz olajat

ripost.hu

Se bugyi, se más, meztelenül pucsitva hajol ki a hajóból a feszes mellű bombanő

vg.hu

Új mogul tépi szét Hollywoodot, Clint Eastwooddal kezdte

travelo.hu

Hivatalosan is ezek lettek a legszebb strandok Európában

vg.hu

Győrffy Balázs: együtt jelentünk erőt

borsonline.hu

Nem kertelt, őszintén kimondta: Csepregi Éva fia lefeküdne Köllő Babettel

lakaskultura.hu

Városi kertészkedés: dús növényzet a betondzsungel közepén

borsonline.hu

Két hónap, és az életünk örökre megváltozik, de augusztusban lesz igazán nagy káosz

További cikkek

PR Cikkek

Hogyan hat az állandó stressz a teljesítőképességünkre? (x)

PR Cikkek

4 érv a családi társasjátékok mellett (x)