PR Cikkek

Szépségápolási trükkök régen és most (x)

Bors

Létrehozva: 2021.07.14.

Egészen elképesztő, de a szépségápolás számos kutatás szerint egyidős az emberiséggel. Az első feljegyzések – azzal kapcsolatban, hogy az emberek mire voltak képesek a fiatalságuk megőrzése érdekében – az ókori Egyiptomból maradtak fenn, ahol már akkor nagy gondot fordítottak a bőr ápolására.

Forrás: Freepik

A szőrtelenítés és a feltűnő sminkek közismertek, azt azonban már kevesen tudják, hogy gyógynövényeket, mézet és iszapot is használtak, amelyeket a striákra és a ráncok eltüntetésére alkalmaztak. De, ha már a praktikáknál tartunk, érdemes megemlíteni az egyik leghíresebb női uralkodót, Kleopátrát, aki szamártejben fürdött, hogy megőrizze fiatal külsejét. A római nők pedig vizelettel szőkítették a hajukat, és fehér arcszínük megtartásához olyan púderrel festették magukat, amely ólmot tartalmazott. Ez akkoriban ugyan nem érdekelte őket, később viszont egyre nagyobb gondot fordítottak arra, hogy ne csak ártalmatlan, hanem jótékony hatásúak is legyen a kozmetikumok.

De miért is fontos a szépség?

„A külső, ami megfog, a belső, ami megtart” – tartja a mondás. Ez bizony az élet számos területére jellemző. Egy szép ember hamarabb kap meg egy munkát, valamint a párválasztásnál is rendkívül fontos szempont, hogy számunkra csinos és vonzó legyen az illető. A szépség persze relatív, hiszen mindenkinek más és más, ugyanakkor abban sokan egyetértenek, hogy az ápolt külső, az esztétikus arcberendezés, a fehér, egyenes fogsor, a magabiztos megjelenés mind-mind idesorolható.

Ha megvagyunk elégedve a külsőnkkel, a közérzetünk, az önbizalmunk és az önbecsülésünk is jobb, hiszen nem érezzük magunkat sem kirekesztettnek, sem pedig kevesebbnek másoknál. Ezt azonban a mai filterekkel és retusált fotókkal teli világban egyre nehezebb elérni.

Milyen szépségápolási trükköket és mire használtak régen?

Rengeteg nagyszerű praktika létezett régen a szépség és fiatalság megőrzésére, amelyek még napjainkban is megállnák a helyüket. Ilyen volt a kínaiaknál az akupunktúrás kezelés, ami a bőr kollagéntermelését segítette elő.

Sokan nincsenek vele tisztában, hogy 25 éves kor felett egyre kevesebb kollagént termel az emberi szervezet, amely az öregedési folyamatok felgyorsulását is eredményezi. Miután kutatások és bőrgyógyászok is alátámasztották, hogy milyen sok köze van a bőr szerkezetének, rugalmasságának és feszességének megtartásában ennek a fehérjének, egyre több olyan termék látott napvilágot, amelyeknek fő összetevője a kollagén lett. Ma már kapszula, por és folyékony kollagén formájában is kapni. Mindegyikkel nagyszerűen lehet pótolni a testünk számára megfelelő mennyiségű kollagént, amelynek hosszú távú és rendszeres szedése a bőr állapotán is látszódni fog. Ám, aki biztosra szeretne menni, annak a kísérletezés helyett egyből a folyékony kollagénnel érdemes kezdenie, ugyanis gyorsabban képes felszívódni a szervezetben, ami által a hatása is erősebb lesz.

Régi szépségápolási praktikaként érdemes megemlíteni a zöld teát, amely a méregtelenítésben játszott fontos szerepet. Napi egy csésze zöld tea energetizálta belülről a bőrt, miközben a salakanyagok gyorsabb távozását is támogatta. De az olívaolaj is nagyszerűen és mélyen képes hidratálni a bőr felszínét, amelyet a nagyanyáink is sokszor kentek magukra.

Melyek a mai népszerű szépségápolási technikák?

Napjainkban szinte minden bőrproblémára – elsősorban az öregedés látható jelei ellen – ezernél is több készítmény létezik. Ránctalanító krémek, hidratálók, testápolók és testpermetek, amelyeknek összetevői gyengéden táplálják a bőr felső és mélyebb rétegeit is. Célzottan lehet őket használni a pigmentfoltokra, ráncokra vagy a szemek alatti sötét árkok halványítására, amelyek az idő haladtával csak látványosabbak lesznek a nem megfelelő belső és külső ápolás miatt. Ezek mellett olyan esztétikai és kozmetikai beavatkozások is elérhetőek lettek, amelyekkel még szembetűnőbb változásokat érhetünk el, főleg, ha az életmódunkra is odafigyelünk.

Az egészséges táplálkozásnak, valamint a napi 2-3 liter víz fogyasztásának és a folyékony kollagén szedésének együttes ereje nagyban hozzájárul a szépségünk megőrzéséhez. Mindezek mellett pedig érdemes lemondani az olyan káros szenvedélyekről, szokásokról, mint az alkohol, a dohányzás, az éjszakázás és a túl cukros vagy túl sós dolgok fogyasztása.

A drága kozmetikumok, kezelések és csodaszerek csak akkor képesek kifejteni a hatásukat, ha a legalapvetőbb dolgokon változtatunk az életmódunkat illetően.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181311_auto_resized.jpg
origo.hu

Véres csaták vannak több fronton, a Krímet rakétákkal támadják

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177804_auto_resized.png
metropol.hu

Próbáld ki tudásod és érettségizz velünk!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181952_auto_resized.jpg
vg.hu

Rendkívüli bejelentés: újabb váratlan üzemanyagár-csökkenés jön napokon belül

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176568_auto_resized.jpg
ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176315_auto_resized.jpg
vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27686_resized.jpg?avcount=1714671610
origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174011_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27678_resized.jpg?avcount=1714671610
magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Kiss Ambrus kiemelt kormányzati pozíciókban asszisztálta végig a 2010 előtti baloldali kormányzást

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714671610
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714671610
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/qYarjVyF3BBjFGbp-zfy1kIrvMtBX6jf0THtRfTrv3k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Y5NjRiMjMwZjZjZTQ5MDRiMjU3NDUwMjhmNWQ0OWMz.jpg
PR Cikkek

Hogyan legyünk környezettudatosak a tavaszi nagytakarítás során? (x)

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/Ulh7JX0BCTkrNZ6A1-HjMK0APmr6zXsgfJD4Snluds8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzEzMmQ0YThmNWU4ZjQwMDM5NzA1MDFhNjFjYzIxMWQx.jpg
PR Cikkek

Hogyan segíthet a Tevékenységeim az Ön vállalkozásának? (x)