Valódi boszorkányság!

Valódi boszorkányság!

fűszernövény
PUBLIKÁLÁS: 2017. május 16. 02:00
<p>Fűszertartósítási praktikák</p>
Bors

A bolti fűszerkeverékek minősége és aromája változó.

A házi tartósításnak számos módja van, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

A fűszerek betakarítása

A fűszernövényeket akkor kell betakarítani, amikor a hajtásokon az első virágok megjelennek. Ha nem vagyunk biztosak a fűszer eredetében, vagy poros, illetve földes a növény, akkor mossuk meg tiszta, hideg vízzel, mielőtt felhasználnánk.

Tökéletes receptek a Gasztro magazinban, keresse minden második kedden a Borsban!

Fizessen elő a Borsra kényelmesen: online, bankkártyával!

A fűszerek szárítása

A hajtásokat kössük kisebb csokrokba. Szellős, árnyékos és száraz helyen szárítsuk. Ideális lehet a padlásfeljáró, a kamra vagy a spájz, de akár a terasz vagy más védett szabadtéri hely is. A száradási idő helyiségtől függően egy-két hét.

A megszáradt fűszer tárolása

A megszáradt leveleket óvatosan húzzuk le a hajtásról, ne törjük össze őket, mert a növény elveszíti a jellegzetes aromáját.

Fűszernövények fagyasztása

Az egyik legpraktikusabb módja a fagyasztásnak a jégkockatartó. A megmosott leveleket helyezzük a jégkockatartóba, öntsük fel vízzel és fagyasszuk le. A fűszerkockák levesek, valamint limonádék, hűsítő italok ízesítésére is kiválóak.

Másik megoldás, hogy hűtőzacskóban fagyasztjuk le a növényeket. Ebben az esetben arra figyeljünk, hogy címkézzük fel a zacskókat. Felhasználástól függően mind a két módszernél egyszerre többféle fűszert is lefagyaszthatunk.

Fűszersó készítése

A fűszernövényeket tengeri sóval vagy kősóval is tartósíthatjuk. Az arányok: egy marék fűszerhez 20 dkg sóra van szükségünk. A növényeket mossuk meg, várjuk meg, amíg megszárad, tépkedjük le a leveleit, majd aprítógépben dolgozzuk össze a sóval. Az intenzív illatú, nedves sót borítsuk tálcára, és száraz helyen egy-két hétig szárítsuk. Ha kiszáradt, jól zárható üvegekben tároljuk.

Fűszervaj készítése

A friss fűszernövényeket mossuk meg, vágjuk apróra és villával vagy késes robotgéppel keverjük simára puha, de nem folyékony, valódi vajjal. A fűszer- vajból sütőpapírba vagy alufó¬-liába csomagolva készítsünk hengereket, amelyeket a hűtőben és a fagyasztóban is tárolhatunk. A fagyasztóban több hónapig eláll.

Fűszermalom készítése

A szárított fűszerekből fűszerkeverékeket is készíthetünk.

A fűszereket tegyük fűszermalomba és adjunk hozzá nagy szemű sót.  

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.