Állandóan fáradt vagy és képtelen vagy koncentrálni? Ez történik a testeddel, ha minden nap pekándiót eszel

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2025. október 13. 12:25
Íze különleges, zamata mennyei, egészségünkre gyakorolt pozitív hatása pedig még a legvadabb elképzeléseinket is felülmúlja. Nem másról van szó, mint a pekándióról, ami az utóbbi években hatalmas népszerűségre tett szert, különösen a gasztronómia területén. De mit tudhat ez a parányi termés? Most felfedjük, miben rejlik az ereje!

Manapság egyre többen térnek át egészséges életmódra, melynek alapja a kiegyensúlyozott, tápanyagdús étrend. Az utóbbi évtizedekben ugyanis számos olyan kutatás került napvilágra, amely az ultrafeldolgozott élelmiszerek, a cukor vagy a só túlzott fogyasztásának borzalmas egészségkárosító hatásait vette górcső alá. Ennek fényében nem csoda, hogy sokan olyan étkezési szokást próbálnak kialakítani, ami hosszú élet reményével kecsegtet. A pekándió pedig tökéletesen beilleszthető ebbe az életmódba. Lássuk is, miért!

Egy nő éppen pekándiót szeletel a konyhában
A pekándió nemcsak a lelkünk, hanem a testünk is táplálja.
Fotó: Xsandra / GettyImages

A pekándió, ami sokkal többet tud, mint gondolnád

A pekándió nemcsak nassolnivalóként, hanem különböző receptek összetevőjeként is tökéletesen megállja a helyét, nem véletlen, hogy egyre többen alkalmazzák a konyhában. Bár különleges zamata valóban új szintre emeli a gasztronómiai élményt, nemcsak a lelkünk, hanem a testünk is feltöltődik tőle. Ezért most összeszedtük a kuriózum rendkívüli tulajdonságait!

  • Hozzájárul a vércukorszint szabályozásához

A pekándió fogyasztásából rendkívül nagy előnyük származhat a cukorbetegeknek, mivel hozzájárulhat a vércukorszint szabályozásához azáltal, hogy az alacsony kalóriatartalmú diófélében rost és egészséges zsírok találhatóak. Emellett pedig egy korábbi kutatás kimutatta, hogy rendszeres fogyasztása elősegíti a szervezet számára az inzulin hatékony termelését és felhasználását.

  • Támogatja a szív egészségét

A pekándió omega-3 zsírsav- és antioxidánstartalmának köszönhetően segít megvédeni a szívet a különböző betegségektől. A korábbi tanulmányok ugyanis arra a következtetésre jutottak, ha minden nap csupán egy marék pekándió mellett döntesz például a ropi helyett, az már megóvhat a szív- és érrendszeri betegségektől, illetve a 2-es típusú cukorbetegségtől.

homemade carrot cake pecan nuts cinamon
A pekándió tökéletesen megállja a helyét a süteményekben is.
Fotó: Anne DEL SOCORRO / GettyImages
  • Csökkentheti a vérnyomást

A pekándió előnyei azonban még közel sem itt érnek véget, ugyanis ez a csodás kis termés még a vérnyomást is képes csökkenteni az ásványi anyag (kalcium, kálium, magnézium) tartalmának köszönhetően.  

  • Csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát

Ahogyan korábban is említettük, a pekándió gazdag antioxidáns forrás, ami segít semlegesíteni a szabadgyököket, valamint csökkenteni a szervezetben kialakuló krónikus gyulladást.

  • Serkenti az agyműködést

A csodatermésben egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat is megtalálhatóak, amelyek a kor előrehaladtával serkenthetik az agyműködést és pozitív hatással lehetnek a kognitív funkciókra.

  • Hozzájárul a belek egészségéhez

Mint említettük, a pekándió viszonylag magas rosttartalommal rendelkezik, melynek révén támogatja a bélrendszer egészségét, ezért rendszeres fogyasztásával csökkenthető a bélrák kialakulásának kockázata is.

Az alábbi videóból megtudhatod, hogy mi a különbség a dió és a pekándió között:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.