
Manapság egyre többen térnek át egészséges életmódra, melynek alapja a kiegyensúlyozott, tápanyagdús étrend. Az utóbbi évtizedekben ugyanis számos olyan kutatás került napvilágra, amely az ultrafeldolgozott élelmiszerek, a cukor vagy a só túlzott fogyasztásának borzalmas egészségkárosító hatásait vette górcső alá. Ennek fényében nem csoda, hogy sokan olyan étkezési szokást próbálnak kialakítani, ami hosszú élet reményével kecsegtet. A pekándió pedig tökéletesen beilleszthető ebbe az életmódba. Lássuk is, miért!
A pekándió nemcsak nassolnivalóként, hanem különböző receptek összetevőjeként is tökéletesen megállja a helyét, nem véletlen, hogy egyre többen alkalmazzák a konyhában. Bár különleges zamata valóban új szintre emeli a gasztronómiai élményt, nemcsak a lelkünk, hanem a testünk is feltöltődik tőle. Ezért most összeszedtük a kuriózum rendkívüli tulajdonságait!
A pekándió fogyasztásából rendkívül nagy előnyük származhat a cukorbetegeknek, mivel hozzájárulhat a vércukorszint szabályozásához azáltal, hogy az alacsony kalóriatartalmú diófélében rost és egészséges zsírok találhatóak. Emellett pedig egy korábbi kutatás kimutatta, hogy rendszeres fogyasztása elősegíti a szervezet számára az inzulin hatékony termelését és felhasználását.
A pekándió omega-3 zsírsav- és antioxidánstartalmának köszönhetően segít megvédeni a szívet a különböző betegségektől. A korábbi tanulmányok ugyanis arra a következtetésre jutottak, ha minden nap csupán egy marék pekándió mellett döntesz például a ropi helyett, az már megóvhat a szív- és érrendszeri betegségektől, illetve a 2-es típusú cukorbetegségtől.
A pekándió előnyei azonban még közel sem itt érnek véget, ugyanis ez a csodás kis termés még a vérnyomást is képes csökkenteni az ásványi anyag (kalcium, kálium, magnézium) tartalmának köszönhetően.
Ahogyan korábban is említettük, a pekándió gazdag antioxidáns forrás, ami segít semlegesíteni a szabadgyököket, valamint csökkenteni a szervezetben kialakuló krónikus gyulladást.
A csodatermésben egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat is megtalálhatóak, amelyek a kor előrehaladtával serkenthetik az agyműködést és pozitív hatással lehetnek a kognitív funkciókra.
Mint említettük, a pekándió viszonylag magas rosttartalommal rendelkezik, melynek révén támogatja a bélrendszer egészségét, ezért rendszeres fogyasztásával csökkenthető a bélrák kialakulásának kockázata is.
Az alábbi videóból megtudhatod, hogy mi a különbség a dió és a pekándió között:
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.