Rákmegelőző pekándió

daganat
PUBLIKÁLÁS: 2011. március 01. 18:04
A csonthéjasok különösen gazdagok az E-vitamin egy speciális formája, a gammatocopherol tekintetében, a pekándió fogyasztása után nyolc órával pedig e jótékony anyag mennyisége megkétszereződik a szervezetben. A kutatók 16 férfit és nőt vizsgáltak meg, akiket három csoportra osztottak az étkezésük alapján. Egy részük pekánt evett, egy másik részük szintén, de vízzel elegyítve, a harmadik, amely kontrollcsoportként működött, pedig nem fogyasztott a növényből. A pekánt kapott csoportok vérében három óra elteltével egyharmadára csökkent a magas koleszterinszintért felelős anyag mennyisége.

A pekándió megelőzi a szívbetegségek és a rák kialakulását, természetes antioxidánsai segítségével pedig csökkenti az erekben található gyulladást.

A csonthéjasok különösen gazdagok az E-vitamin egy speciális formája, a gammatocopherol tekintetében, a pekándió fogyasztása után nyolc órával pedig e jótékony anyag mennyisége megkétszereződik a szervezetben. A kutatók 16 férfit és nőt vizsgáltak meg, akiket három csoportra osztottak az étkezésük alapján. Egy részük pekánt evett, egy másik részük szintén, de vízzel elegyítve, a harmadik, amely kontrollcsoportként működött, pedig nem fogyasztott a növényből. A pekánt kapott csoportok vérében három óra elteltével egyharmadára csökkent a magas koleszterinszintért felelős anyag mennyisége.

„Korábbi kutatások már igazolták, hogy a pekándió jótékony antioxidánsokat tartalmaz. Ez az új kísérlet bebizonyította, hogy ezek felszívódnak a testben, így hatékony védelmet jelentenek bizonyos betegségek ellen.” - állítja Ella Haddad, a kaliforniai Loma Linda Egyetem táplálkozástudományi professzora, aki a The Journal of Nutrition című lapban jelentette meg a kutatási eredményeit.

shutterstock_86166491

„Ez a védelem különösen a daganatok és a szívbetegségek elleni küzdelemben jelentős.” - teszi hozzá Haddad.

Azt eddig is tudtuk, hogy a csonthéjasok egészségesek. A dió csökkenti a koleszterinszintet, a mandula tele van a csontképződéshez nélkülözhetetlen kalciummal, a brazíliai dióban pedig nagy mennyiségben található meg a szeléniumnak nevezett antioxidáns, amely bizonyos daganatok ellen nyújt hatékony védelmet. A Loma Linda Egyetemnek nem ez volt az első kutatása a témában. A folyóiratban korábban már megjelentetett tanulmányai szerint a pekándió 16,5 százalékkal csökkenti az LDL- és 11,3 százalékkal a teljes koleszterinszintet.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.