Idén is, ahogyan 1991 óta minden évben, nyilvánosságra hozzák azt a 12 terményt, amikben a legnagyobb koncentrációban találhatók növényvédő szerek.
A „piszkos 12” (vagyis Dirty Dozen), azokra a növényekre utal, amelyek termesztése során a gazdák a legtöbb növényvédő szert használják, míg a Clean Fifteen pedig tizenöt olyanra utal, amelyekhez a legkevesebb növényvédő szert használják. Az adatok nem véletlenszerűek: az Amerikai Egyesült Államok kormánya által 1991-ben életbe léptetett, a növényvédőszer-maradékok megfigyelésére szolgáló rendszer, a Pesticide Data Program jelentéseinek elemzéséből származnak. Minden évben új jelentést adnak ki, és bár az információk többsége ugyanaz marad, néha a növények a növényvédőszer-maradékok különböző szintjétől függően más-más számmal szerepelnek – írja a Nők Lapja.
Mivel ezekben a növényekben a legmagasabb a szennyeződés mértéke, a Környezetvédelmi Munkacsoport (Environmental Working Group) azt javasolja a vásárlóknak, hogy lehetőség szerint ezt a 12 növényt vásárolják biotermesztésből.
Idén ez a 12 termény az:
Az eper, amely a lista élén áll mint a legmagasabb szermaradvány-szintű növény, 22 különböző típusú növényvédőszer-maradványt is tartalmazhat. Az előkelő második helyen álló spenót 97 százaléka tartalmaz növényvédőszer-maradványokat a növényvédőszer-jelentés szerint. Az úgynevezett peszticidek mellett sok spenótminta magas koncentrációban tartalmazott permetrint, egy idegméreg és rovarölő szert, amely átmeneti égő érzést, viszketést, bőrduzzanatot, bőrpírt, bőrkiütést és zsibbadást vagy bizsergést okozhat a bőrön. A neurotoxinok köztudottan az idegrendszert érintik, mivel roncsolják az idegszövetet. A neurotoxinokat tartalmazó élelmiszerek közé tartozik még a grillezett hús, a paradicsomszósz konzerv, a vajízű mikrohullámú pattogatott kukorica, a tonhal és a mogyoróvaj.
Aggodalomra azért nincs ok, mivel van más, 15 termény, amit tisztának minősítettek. A tiszta tizenöt olyan tizenöt növényt jelöl, amelyek a legalacsonyabb peszticidszennyezettséggel rendelkeznek. Ezért ezt a tizenöt terményt az EWG ajánlása szerint nem kell biotermesztésből vásárolni.
Idén ezek:
Azok számára, akiknek lehetőségük van a magas növényvédőszertartalmú termékek bio változatának megvásárlására, azoknál ez valószínűleg alacsonyabb általános peszticideknek való kitettséget eredményez. Mivel a biotermékek gyakran drágábbak, mint a hagyományos termékek, sokak számára nehezen megfizethetőek. De akkor se aggódjunk, ha nem tudjuk megvásárolni a piszkos tucat bio változatát: a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása messze felülmúlja a termékeken található növényvédőszer-maradványok kockázatát, és vannak módszerek e maradványok csökkentésére.
Súroljuk le hideg vízben: A gyümölcsök és zöldségek hideg vízben történő leöblítése, miközben puha kefével súroljuk őket, eltávolíthatja a peszticidmaradványok egy részét.
Szódabikarbónás víz: Egy tanulmány szerint az alma szódabikarbóna és víz keverékével (1:3) történő mosása hatékonyabb volt a peszticidmaradványok eltávolításában, mint a csapvíz önmagában.
Hámozzuk meg: A piszkos tucat gyümölcsök és zöldségek héjának eltávolítása jelentősen csökkentheti a peszticidmaradványok étrendi bevitelét.
Blansírozás: Egy vizsgálatban a termékek blansírozása (forró, majd hideg víznek való kitétele) az őszibarack kivételével minden zöldség- és gyümölcsmintában több mint 50%-kal csökkentette a peszticid-szermaradványok szintjét.
Forralás: Egy tanulmány szerint a szamóca főzése jelentősen csökkentette a peszticid-szermaradványok mennyiségét, 42,8-92,9%-os csökkenést ért el.
Öblítsük le ózonizált vízzel: Az ózonizált víz (az ózon nevű oxigéntípussal kevert víz) különösen hatásosnak bizonyult a peszticidmaradványok eltávolításában az élelmiszerekből.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.