Immunerősítő étrend a futóknak

Immunerősítő étrend a futóknak

alga
PUBLIKÁLÁS: 2023. február 02. 14:12
Elsőre különösen hangozhat, de a rendszeres sport próbára teszi immunrendszerünket, ugyanis – bár pozitív értelemben, de – a fizikai aktivitás stresszt jelent a szervezet számára.

Elsőre különösen hangozhat, de a rendszeres sport próbára teszi immunrendszerünket, ugyanis – bár pozitív értelemben, de – a fizikai aktivitás stresszt jelent a szervezet számára.

Futás és immunvédelem

Terhelés után a különböző kórokozók (baktériumok, vírusok) könnyebben gyengíthetik le a szervezetet. Általánosan elfogadott tény, hogy állóképességi sportolóknál, így a hosszútávfutóknál is gyakoribbak lehetnek a felső légutak fertőzései, úgymint például a megfázás vagy a vírusos torokgyulladás.

A testnek, így az immunrendszerünknek is meg kell tanulnia alkalmazkodni a megváltozott élettani viszonyokhoz; megfelelően kell kezelnie a kisebb sérüléseket; gyorsan kell regenerálódnia. Ha erre nem képes, gyakoribb lehet a megbetegedések kialakulása, illetve a természetes bélflóra is megváltozhat. (A bélflórának nagy szerepe van az immunrendszer optimális működésében!) Azon túl tehát, hogy egy-egy edzés vagy verseny után megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot biztosítunk testünknek, védekezőképességünk támogatására is gondolni kell - tudtuk megSzarka Dorottyától,a Panhellen Magyarország sporttáplálkozási szakértőjétől.

terepfutas-4
Foto:123rf.com

Megfelelő kalóriabevitel

Az első és legfontosabb, amire oda kell figyelnünk: az energiabevitel. A nagyon alacsony energiaértékű (1200 kalória alatti) étrendek nem képesek azt a mennyiségű tápanyagot, vitamint, ásványi anyagot biztosítani, mely a megfelelő immunfunkciókhoz szükséges! Sportolóknál ennek még nagyobb jelentősége van, így feltétlenül igyekezzünk elkerülni a drasztikus kalóriamegszorító diétákat. Ugyanakkor a túlzott energiafelvétel szintén csökkentheti az immunaktivitást, de főként a nagymértékű zsiradékfogyasztás, mely gyengítheti a védekezőképességet.

Jótékony antioxidánsok

A rendszeres izommunka növeli a sejt- és szövetkárosító szabadgyökök képződését. A szabadgyökök és az oxidációt fokozó anyagok megváltoztathatják a sejtek működését, mely funkcióvesztéssel, egyéb károsodásokkal (pl. gyulladásos reakció) és az immunrendszer gyengítésével járhat.

Vannak olyan vitaminok, bioaktív anyagok, melyek kivédhetik a sejtek károsodását. Ezeket nevezzük antioxidánsoknak. A legfontosabb antioxidánsok közé az A-, C-, E-, D-vitaminok, a koenzim Q10, különböző színanyagok (pl. béta-karotin, asztaxantin, lutein, zeaxantin) és a lecitin sorolhatók. Ők maguk válnak a szabadgyökök célpontjává, így védik ki a károsító hatásokat. Azonban amint oxidálódnak, megszűnik védő funkciójuk, tehát pótlásukról nap mint nap gondoskodnunk kell! Ha tehetjük, a futás utáni menünk mindig tartalmazzon friss zöldséget és/vagy gyümölcsöt. Magas vitamin-, ásványi anyag és rosttartalmuk miatt elengedhetetlenek a tökéletes regenerációhoz és az immunvédelemhez. Kifejezetten ajánlott a C-vitaminban bővelkedő (friss!) ananász fogyasztása, ugyanis tartalmaz egy bromelin nevű enzimet, mely serkenheti a fehérje-emésztést, továbbá gyorsíthatja az izom- és csontregenerációt.

Ananasz
foto:123rf.com

Hogyan fogyasszuk a zöldségeket, gyümölcsöket?

Ha párolt, gőzölt, főzött zöldséget fogyasztunk, érdemes néhány dologra odafigyelni! Számos vitamin, így például a C-vitamin is hőre, oxigénre és fényre érzékeny. Ez azt jelenti, hogy ezek hatására gyorsabban elbomlik és használhatatlanná válik. Áztassuk minél kevesebbet az alapanyagokat, a főzési időt pedig rövidítsük le. Ha tehetjük, használjuk fel a főzővizet! A zöldségeket forró (de nem forrásban lévő) vízbe tegyük, mert a hidegvizes áztatás és a lassú főzés tönkreteszi a vitamint.

kakaóbab
Foto:123rf.com

A kakaó(bab) is méltán nevezhető immunstimuláló és regenerációt elősegítő élelmiszernek. Magasabb zsiradéktartalma, telítőértéke miatt fogyasztása főként testmozgás után javasolt; minimum 60 százalék kakaótartalmú étcsokoládé vagy tejes kakaóital formájában. A kakaó előnye magas kálium-, magnézium- és antioxidáns tartalmában rejlik, de bővelkedik fehérjében, vasban, cinkben és foszforban is, melyek szintén nagy szerepet töltenek be az immunrendszer megfelelő működésében.

Aki hetente legalább három alkalommal fut minimum 50-60 percet, annak a megfelelően összeállított étrenden túl az étrend-kiegészítőkre is gondolnia kell a káros hatások kivédése és az immunrendszer erősítése érdekében. Válasszunk olyan kiegészítőt, melyben nemcsak 1-2, hanem többféle antioxidáns is megtalálható. Ezek egymás hatását felerősítve támogatják az immunfunkciókat, így közvetetten a teljesítményt, a regenerációt és az egészségmegőrzést.

terepfutás
Foto:123rf.com

Erjesztett élelmiszerek

A fermentált (erjesztett) élelmiszerek fogyasztása évezredekkel korábbra nyúlik vissza. Az ősi gasztronómiai kultúrában főleg az ízek megőrzésére, tartósítására erjesztették az élelmiszereket, de később felismerték egészségre gyakorolt pozitív hatásukat is. A fermentált ételeket baktériumokkal vagy gombákkal erjesztik, melyek főként az emésztőrendszer (emésztés, bélflóra) működését befolyásolják, így hatalmas szerepük van a megfelelő immunvédelemben is!

Edzés vagy verseny után igyunk meg egy-egy pohár kefirt vagy joghurtot. Az immunerősítő hatáson túl kiváló fehérjeforrások és számos vitamint (pl. D-vitamin), ásványi anyagot (pl. kalciumot) is tartalmaznak.

Főként ősszel és télen – mikor nehezebben jutunk hozzá friss zöldséghez, gyümölcshöz – érdemes több fermentált élelmiszert fogyasztani, úgymint a már említett savanyított tejtermékek (kefir, joghurt), a savanyított káposzta, az érlelt sajtok vagy az Ázsiában nagy népszerűségnek örvendő miso (erjesztett szója- és gabonapép).

terepfutas-2
Foto:123rf.com

A jótékony algák

Az emberi fogyasztásra alkalmas algákat egyes kultúrákban évszázadok óta előszeretettel fogyasztják egészségmegőrzés céljából. Manapság főként étrend-kiegészítő formájában érhetők el, melyek rendszeres használatával nagyban hozzájárulhatunk az immunrendszer támogatásához.

A kutatási eredmények alapján elmondható, hogy élelmiszereink közül az algák (kiemelve a Spirulinát és a Chlorellát) rendelkeznek a legmagasabb ásványi anyag-, vitamin- és tápanyagtartalommal. Az algák kiválóan hasznosuló vasat, magnéziumot, kalciumot, cinket, szelént, káliumot tartalmaznak, de megtalálható bennük számos antioxidáns is.

A védekezőképesség erősítésén túl segíthetnek még az egészséges bélflóra fenntartásában; a futás utáni regenerációban, valamint a sérülések, sebek gyógyításának gyorsításában is.

A Spirulina és a Chlorella alga együttes fogyasztásával jobb eredményt érhetünk el, mintha csupán az egyiket használnánk, mert bár számos hasonló tulajdonsággal bírnak, egyedi hatásmechanizmusaik összeadódása révén nagyobb mértékben járulhatunk hozzá az egészség, a szépség és az energia fokozásához, illetve fenntartásához.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.