Legyen akár csokival leöntött perec, esetleg tengeri sóval megszórt fagyi, az emberek reakciója általában ugyanaz. Ha összekeverünk valamilyen édes és sós ételt, azt a legtöbben ellenállhatatlanul finomnak találjuk.
Mi lehet ennek a furcsaságnak az oka? Nézzük, hogyan vélekedik Jessica Swift dietetikus-séf a kérdésről.
A jelenség tudományos magyarázata már régóta ismert és meglepően egyszerű: szervezetünkben a cukor elszállításáért felelős receptorok csak só jelenlétében működnek. Azaz ahhoz, hogy a cukor eljusson a sejtekhez, sós közegre van szükség.
Ezért érezzük úgy, hogy némi sós aroma hozza elő csak igazán az édes ételek ízét. A receptorok jobban reagálnak a cukorra, ha sóval együtt érkezik a szervezetbe, ezért egyáltalán nem felesleges az a kis csipet só a házi sütemények receptjeiben.
Felmerülhet a sorrend kérdése is: számít-e az, hogy az édeset vagy a sósat fogyasztjuk-e el először?
Swift szerint nem kell feltétlenül összekevernünk a sós és édes komponenseket, sőt a sorrend sem befolyásolja alapvetően a receptorok működését, mindegy, hogy az édes vagy a sós jut-e be előbb a szervezetbe.
És hogy mi a dietetikus kedvenc édes-sós rágcsája? Jessica a házi pattogatott kukoricára esküszik sósan, vaj nélkül, kis darabokra tört magas kakaótartalmú étcsokival megszórva.
Számos recept épít az édes-sós párosra, ezek közül az egyik legnépszerűbb az amerikaiak édes palacsintája sült baconnel. Próbáljátok ki a mi verziónkat, ajuharszirupos gofrit baconnel!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.