Mérgező adalékanyag az ivóvízben? – Amerika retteg
Az édesvízi halak is felszívták a toxikus szert
Nagy mennyiséget találtak egy mérgező adalékanyagból édesvízi halakban, szerte az Egyesült Államokban. A perfluoroktán-szulfonsav toxikus anyagról van szó.
Veszélyes mennyiségű mérgező adalékanyag került Amerikában az ivóvízbe – mutatott rá egy új tanulmány. A toxikus anyagot nagy mennyiségben találták meg az Egyesült Államok folyóiban és a Nagy-tavakban kifogott édesvízi halakban – s eljutott az ivóvízbe is.
A szintetikus toxin, a perfluoroktán-szulfonsav vagy PFOS - amelyet a szövetségi kormány fokozatosan megszüntetett -, a perfluor-alkil- és polifluor-alkil avagy PFAS-nak nevezett adalékanyagok nagyobb csoportjainak része.
Évtizedek óta alkalmazzák őket fogyasztási cikkekben és „örök vegyszerekként” emlegetik, mivel nem bomlanak le normálisan.
A vegyszerek beszivárogtak az ivóvízbe, így megtelepednek halakban, haszonállatokban, tejtermékekben és más állatokfajtákban is, amelyek Amerika élelmiszer-ellátásába kerülnek.
A Környezetvédelmi Ügynökség (Environmental Protection Agency – EPA) adatait az Environmental Working Group, egy nonprofit környezetegészségügyi szervezet elemezte – majd az Environmental Research folyóiratban tették közzé.
Az EWG szerint a Környezetvédelmi Ügynökség a PFOS-ből 70 rész per billiót engedélyez az ivóvízben, ám 2022-ben azt javasolta, csökkentsék a mennyiséget 0,02 rész per billióra. A perfluoroktán-szulfonsav korábban a 3M cég Scotchgard nevű termékének és folteltávolító szereinek az összetevője volt.
Az elemzett édesvízi halakban ugyanakkor gyakori volt a 8000 rész/trillió mennyiség.
Ez azt jelenti, hogy egy adag hal elfogyasztása ugyanolyan szintű PFOS-t eredményezhet, mint ha 1 hónapon át isszák az emberek a szennyezett vizet – hívta fel a figyelmet az Environmental Working Group csoport.
„Az édesvízi halakban a perfluor-alkil- és polifluor-alkil-anyagok (PFAS) medián mennyisége elképesztő mértékben, 280-szor volt nagyobb, mint az örök vegyszerek mennyisége, amelyet egyes kereskedelmi forgalomban kifogott és értékesített halakban észleltek - írta az EWG. – Az egyetlen étkezés alkalmával megevett édesvízi hal tehát hasonló PFAS-kitettséghez vezethet, mintha a boltban vásárolt halakat 1 éven át, naponta ennénk.”
A PFAS vegyszerek magas koleszterinszinthez, rákhoz és krónikus betegségekhez köthetők, de az oltásokra adott korlátozott antitestválasszal is összefüggnek – mutatott rá a CNN a Nemzeti Tudományos, Mérnöki és Orvostudományi Akadémiára hivatkozva.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.