Lássuk, melyek az antioxidánsokban leginkább gazdag fűszerek!

antioxidáns
PUBLIKÁLÁS: 2023. január 30. 13:33
Fűszerezni nem csak az ízek miatt érdemes, hanem azért is, mert a fűszernövények igen gazdagok antioxidánsokban. Ne bánjunk velük szűkmarkúan!

Fűszerezni nem csak az ízek miatt érdemes, hanem azért is, mert a fűszernövények igen gazdagok antioxidánsokban. Ne bánjunk velük szűkmarkúan!

A fűszernövények rengeteg polifenolt tartalmaznak. A polifenolok nagyon erős antioxidánsok, fogyasztásuk hozzájárul a szabad gyökök megkötéséhez. Hatékonyan erősítik immunrendszerünket, sőt abban is segítik szervezetünket, hogy az emésztőrendszerben előforduló különböző baktériumok között fenntartsa a megfelelő egyensúlyt.

Beszéljenek a számok! Ezen a ponton érdemes megismerkedni az ORAC kifejezéssel. Ez az a mutató, amellyel számszerűsíthetjük az egyes fűszerek antioxidáns tartalmát.

Mivel egy adag étel csak kevés fűszert tartalmaz, nem győzzük hangsúlyozni, hogy kedvenc ízeiteket csempésszétek bele a lehető legtöbb fogásba.

fotó:pixabay.com

1.Oregano 175,3 ORAC/100 g

Az oregano egyet jelent az olasz konyhával, ha tészta- vagy pizzaszószt készítünk, ki ne hagyjuk! Persze tehetjük rántottába, egyéb tojásos ételekhez és zöldséglevesekbe, zöldséges köretekhez, csirkéhez is.

rozmaring
Foto:123rf.com

2.Rozmaring 165,3 ORAC/100 g

A rozmaring aromája legjobban a sütőben sült ételeknél érvényesül. Csak dobjunk néhány ágacskát a tepsibe a zöldségek, húsok vagy halak mellé. Készülhet belőle ízesített olívaolaj, sőt a bátrabbak limonádét és teát is fűszerezhetnek vele, igazán pikáns és különleges lesz a végeredmény.

kakukkfű

3. Kakukkfű 157,4 ORAC/100 g

És még egy kedvelt mediterrán fűszernövény! A kakukkfű sokoldalúságát sem lehet vitatni, felhasználása hasonló az oreganóhoz. Levesek, tojásos ételek, szószok, öntetek egyaránt ízesíthetők kakukkfűvel. Jól passzol a tepsis sültekhez, zöldségekhez is, ahogy a rozmaringból, úgy a kakukkfűből is egész ágakat érdemes a sütőtálba helyezni.

kurkuma
Fotó: 123rf.com

4. Kurkuma 127,1 ORAC/100 g

Kurkumával leginkább az indiai konyha fogásaiban találkozhatunk, a curry például elképzelhetetlen nélküle. Akármit is készítünk kurkumával, az biztos, hogy az ételnek szép aranysárga színt kölcsönöz.

Foto:pixabay.com

5. Zsálya 120 ORAC/100 g

Az egyik legintenzívebb aromájú fűszernövény, amely garantáltan feldobja az unalmas alapanyagokat. Tehetünk belőle krémes szószokba, levesekbe és tésztákhoz is. Fantasztikusan passzol a borjú- és bárányhúshoz, a diós jegyekhez és a barnított vajhoz. Emellett szintén jól illik több téli zöldséghez, például a sütőtökhöz és az édesburgonyához.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.