Nem ismeretlen fogalom a fitoösztrogén, és tudjuk, hogy hatásának elkerüléséhez, kompenzálásához a változatos étkezés és persze a megfelelő tápanyagellátottság is szükséges. Azt azonban kevesebben tudják, hogy bizonyos gombák is termelnek olyan anyagot, mely hormonális hatással rendelkezhet, akárcsak a fitoösztrogének.
A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre.
A gyűjtőfogalom, vagyis a fitoösztrogének kifejezés olyan anyagokat takar, melyek képesek az ösztrogénreceptorokhoz kötődni a testben, ezzel pedig hasonló hatásokat váltanak ki, mint az említett női nemi hormon. Ez a férfiak esetében sem feltétlenül szerencsés, hiszen hozzájárulhat az ösztrogéndominancia kialakulásához, melynek kialakulása jelentősen képes rombolni a férfiak termékenységét - mondja Ratkó Tünde. Azonban a fitoösztrogéneknek számos jótékony hatása is van, így változatos étkezés mellett, és nem eltúlozva a bevitelüket a szervezetbe még hasznosak is lehetnek.
A fuzárium gomba is termel olyan anyagot, mely képes az ösztrogénreceptorokhoz kötődni. Ezt azonban nem soroljuk a fitoösztrogének közé, mivel nem növényi eredetű, illetve a gomba által termelt anyag toxikus is.
A kérdéses anyag a ZEA-toxin, vagyis Zearalenon. Ez az anyag egyes fuzárium gombák egyik anyaga, mely a gombával fertőzött gabonákkal képes nagyobb mennyiségben is a szervezetünkbe jutni. A leginkább “veszélyesek” ebből a szempontból a teljes kiőrlésű gabonákból készült termékek, ráadásul ez a toxin sajnos hő hatására sem pusztul el.
A túlságosan nagy mennyiségben bevitt ZEA hatással van a termékenységre is, ám mivel toxikus vegyület, így az élelmiszerekben fellelhető maximális mennyisége szabályozva van, vagyis akkor tudjuk ez átlépni, ha a változatos étkezésre nem figyelünk. A teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása azonban az IR betegség mellett szükségszerű lehet, hiszen ezek lassan felszívódó szénhidrátok, így nem emelik gyorsan a vércukorszintet.
Az étkezés változatos volta kiemelt jelentőségű, emellett azonban fontos, hogy a szervezet önmaga is képes legyen a hatékony védekezésre a nem kívánatos anyagok romboló hatásaival szemben. Ez a megfelelő tápanyagellátottság függvénye is, melynek elérése napjainkban sajnos lényegesen nehezebb, mint 30-40 évvel ezelőtt. A tömegtermelés, a környezeti hatások és a vegyszerek ugyanis jelentősen csökkentették az élelmiszerek beltartalmát.
A tápanyagpótlás jó eszköze lehet, ha a változatos étkezést vitaminkészítménnyel egészítjük ki, azonban az nagyon nem mindegy, milyen készítményt is választunk. Kulcskérdés a hasznosulás, ehhez pedig mindenképpen komplex készítmény kell, melyben a lehető legtöbb anyag szerves kötésben van jelen (-citrá és -glükonát kötési formák). Így elérhető, hogy a hasznosulás akár 80%-kal is javuljon, ami nagyon nem elhanyagolható arány!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.