Úgy néz ki, a rendszeres, évtizedeken át tartó D-vitamin fogyasztás a tudomány által is bizonyítható módon segít megakadályozni az időskori demencia, többek között például az Alzheimer-kór kialakulását.
Az amerikai Tuft Egyetem kutatóinak friss tanulmánya a D-vitamin szintjét vizsgálta az agyban, méghozzá 290 részvevő agyszövetmintájának és kognitív teljesítményének vizsgálatával. A kutatás fókuszában kimondottan neurodegeneratív betegségekben szenvedő felnőttek álltak. Az alanyok mindegyike két nagyszabású, 25 éven át zajló Alzheimer-kutatásban vett részt.
Kiderült, hogy a magasabb D-vitamin szinttel rendelkezők jobb kognitív funkciókkal rendelkeznek.A szakemberek a kutatás során az agy négy részén keresték a D-vitamint; két régiót az Alzheimer-kórral, egyet pedig a demencia véráramlással összefüggő formáival hoztak összefüggésbe. A negyedik agyterület látszólag semmilyen kapcsolatban nem állt a kognitív hanyatlással.
Mindez azt mutatja, hogy érdemes nyitni a D-vitamin felé, amelynek elsődleges forrása a bőrt érő napsugárzás, annak is UV-B spektruma, ugyanakkor egyes élelmiszerekben is fellelhető. Különösen a tengeri halak, a csukamájolaj tartalmaz D-vitamint, kis mennyiségben pedig a tojásban, májban is megtalálható.
A tanulmány azAlzheimer’s & Dementiacímű szakfolyóiratban követhető.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.