Az ünnepek közeledtével minden háziasszony alaposan eltervezi, hogy mit süssön-főzzön a családjának. Többfogásos ebédek és vacsorák várják a karácsonyozókat, nem beszélve a mennyei desszertekről. Hajlamosak vagyunk azonban olykor elszámítani magunkat, és 27-én is még a maradék maradékát esszük.
Ahány ház, annyi szokás – a konyhában is. Mindenki másképp főz, más szempontokat tartunk szem előtt, amikor megtervezzük a menüt, bevásárolunk, előkészítünk és sütünk-főzünk a család és a barátok számára. Karácsonykor egy kicsit több ételt készítünk, hogy maradjon másnapra is, ne kelljen az ünnepet a konyhában töltenünk.
Hajlamosak vagyunk azonban egy kicsit elszámítani magunkat – kicsit több maradék marad, amivel hirtelen nem tudjuk, mit kezdjünk. S amikor már a maradék maradékát esszük, kevesebb lelkesedéssel, mint három nappal korábban, elgondolkozunk, hogy mit is kezdjünk az étellel. Mert kidobni mégsem szeretnénk, a kutyának meg nem adhatjuk oda az összeset.
A zöldségek, gyümölcsök héját, a fonnyadt vagy megbarnult gyümölcsöt nyugodtan újrahasznosíthatjuk. A komposztálóban a növényi eredetű szemetet fekete, tápanyagokban gazdag humusszá varázsolhatjuk. Ennek segítségével pedig szebbek lehetnek szobanövényeink, a kiskertünk, de akár a szomszédoknak, barátoknak is adhatunk belőle.
A legegyszerűbb megoldás: a kihűlt ételeket tegyük dobozokba, címkézzük fel, és mehetnek a fagyasztóba. A leveseket, mártásokat is tárolhatjuk így, de az idényzöldségeket és süteményeket is lefagyaszthatjuk akár egy műanyag zacskóban is, hogy majd később elővegyük, kiolvasszuk és megehessük akkor, amikor éppen nem volt kedvünk vagy ötletünk arra, hogy mit főzzünk.
Ha már látjuk, hogy sok étel marad az ünnepek utánra, válogassunk össze egy kis kóstolót belőle a szomszédoknak vagy családtagoknak, barátoknak. Akár már a karácsonyi látogatás alkalmával is elvihetjük nekik a süteményválogatásunkat, de a két ünnep között is rendezhetünk egy szuper morzsapartit valaki otthonában.
Fontos, hogy mielőtt újra felhasználnánk az egyes maradékokat, gondoljuk végig, hogy lehet-e. A gyorsabban romló ételekkel már ne kísérletezzünk, mert könnyen pórul járhatunk. De ami még fogyasztható, abból szuper ebéd vagy vacsora készíthető, ami mégis más, mint azok az ételek, amiket az előző napokban fogyasztottunk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.