Ha tél, akkor sárgaborsó! Elmondjuk hogyan és miért érdemes enni

Ha tél, akkor sárgaborsó! Elmondjuk hogyan és miért érdemes enni

sárgaborsó
PUBLIKÁLÁS: 2022. december 03. 13:33
A sárgaborsó nevének hallatán sokan elhúzzuk a szánkat, pedig megér egy kis törődést. A reakciókat nem is annyira az ízének, mint inkább a sárgaborsóból készült ételek állagának tulajdonítjuk.

A sárgaborsó nevének hallatán sokan elhúzzuk a szánkat, pedig megér egy kis törődést. A reakciókat nem is annyira az ízének, mint inkább a sárgaborsóból készült ételek állagának tulajdonítjuk.

Mellette szól azonban, hogy roppant olcsón hozzájuthatunk a sárgaborsóhoz, gyakorlatilag szinte minden élelmiszer üzletben kapható. És mivel a felesborsó még egészséges is, mindenképpen tegyünk vele egy próbát!A magyar ember kétféle étket ismer, ha sárgaborsóról kerül szó: a főzeléket és a levest. Ez utóbbi legtöbbször csak valamivel hígabb változata az előbbinek, ízben sok különbség nincs köztük, mondjuk ki őszintén, egy idő után unalmasak is. Állagukat sem mindenki kedveli, a sárgaborsó főzés közben ugyanis gyorsan szétesik, szétfő, pépessé válik. Vannak azonban olyan konyhák, ahol épp emiatt a tulajdonsága miatt kedvelik, az imént unalmasnak titulált ízét pedig csodálatos fűszerekkel egészítik ki. Sőt, itt, az izeselet.hu-n is számos izgalmas tippet találhatunk belőle. A főzelékre például mindjárt itt van kétizgalmasmegoldás, hiszen akár azöldfűszeres, mustáros, akár aparadicsomos, avokádósmellett döntünk, bizonyosan átértékeljük addigi tudásunkat a sárgaborsóról!

Foto:pixabay.com

Nemzetközi kapcsolat

Az indiai konyhában a sárgaborsó népszerűsége töretlen, nyilvánvalóan olcsósága miatt is, de elsősorban azért, mert a sárgaborsó kiváló fehérjeforrás, hasonlóan a húsokhoz, és a vegetáriánus konyhában ez tökéletes Jolly Jokerré teszi. Indiában elsősorban dahlt készítenek belőle, ami nem sokban különbözik a mi levesünktől, kicsit sűrűbb változatban. Olajon vagy vajon hagymát pirítanak, fűszerekkel folytatják a pirítást, ezután jöhet a sárgaborsó (vagy lencse), végül a víz. A főzés vége felé kerül az ételbe némi curry por, kurkuma és fokhagyma. A dahl mellé hagyományosan lepénykenyér jár.Egy másik recept szerint a sárgaborsót 10-12 órára beáztatják, leszűrik, kétharmadát pépesítik, a még egyben lévő szemeket is hozzáadják, és fűszerekkel, sárgaborsóliszttel sűrítve amasszából labdákat formálnak, amit bő olajban vagy tisztított vajban kisütnek. Számtalan mártogatóssal tálalják.

Még palacsinta is

Hasonló eljárással készül belőle palacsinta is. Az előzőekhez hasonlóan a beáztatott sárgaborsót leturmixoljuk, tojással, liszttel keverjük össze, nagyon apróra vágott zöldségeket adunk a tésztához, majd palacsintákat sütünk a masszából.A sárgaborsót pépet ízlés szerint fűszerezve kiváló kenyérre való krémeket, pástétomokat is elkészíthetünk, ezek nagyon jól helyettesítik a felvágottakat például, azok hozzáadott tartósítószer-tartalma nélkül.Használjuk bátran a sárgaborsóból készült lisztet is, ami a csodás indiai pakorák (sült zöldségek) nélkülözhetetlen kelléke. Keleti fűszereket, alapanyagokat árusító boltokban hozzájutunk ehhez a liszthez, és a még szükséges fűszerekhez is.

Csupa egészség

Érdemes lenne megszeretni a sárgaborsót, mert élettani hatása igen kedvező. Képes szabályozni a vérnyomást és a koleszterinszintet, kiváló a rosttartalma, emellett remek B1- és B2 vitaminforrás, bővelkedik pantotén savban, biotinban, folsavban, E-vitaminban, nem mellékesen sok nélkülözhetetlen ásványi sót is tartalmaz. Tipikusan téli, melengető étel, kiválóan tárolható, főzéséhez mindössze 25-30 perc szükséges.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.