Gránátalma - az ünnepi gyógyerő

Gránátalma - az ünnepi gyógyerő

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2022. december 22. 16:40
A gránátalma (Punica granatum) az egyik legnépszerűbb gyümölcs, amely egyedi aromával és különleges ízzel rendelkezik, jótékony tulajdonságai révén pedig ajánlott különböző betegségek kezelésére. Nézzük meg, hogy miért is olyan egészséges a gránátalma!

A gránátalma (Punica granatum) az egyik legnépszerűbb gyümölcs, amely egyedi aromával és különleges ízzel rendelkezik, jótékony tulajdonságai révén pedig ajánlott különböző betegségek kezelésére. Nézzük meg, hogy miért is olyan egészséges a gránátalma!

Foto:123rf.com

A gránátalma (Punica granatum): mi van benne?

A gránátalma a "szuper gyümölcsök" új kulináris irányzatot képviselő ételeknek az egyik fő alkotóeleme. A gránátalma egy cserje vagy kistermetű fa, amely a füzényfélék (Lythraceae) családjába tartozik, a Punica nemzetséghez. Tudományos nevePunica granatum.

Agránátalmafa állítólag Indiából származik, kifejlett korban eléri az 5-8 m magasságot. Az indiai szubkontinensen széles körben termesztik gyümölcse miatt, különösen elterjedt Iránban, a Kaukázus vidékén és a mediterrán vidékeken.

A fának kerek és a fajtától függően élénkpiros, bíbor vagy sárgás-narancssárgás színű gyümölcse van. A gránátalma 6-10 cm átmérőjű és 200 g a súlya. A gránátalma héja kemény.

Fotó: 123rf.com

Gránátalma: van olyan fajta, ami Magyarországon is terem

A gyümölcs belsejét membránszerű falak osztják fel egységekre. Mindegyik egység belsejében található lédús, piros, rózsaszínű gyümölcshús és magvak, amelyek lehetnek puhák vagy kemények (attól függően, hogy mennyire érett a gyümölcs).

A gránátalma az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs; leve, aromája és színe révén fontos alkotóeleme a "super-fruits" új kulináris irányzatnak.

A gránátalma az egészségre kifejtett jótékony hatásai

A gyümölcs nem tartalmaz sok kalóriát, illetve telített zsírokat, de nagyon gazdag antioxidánsokban, ásványi anyagokban ésvitaminokban.

  • Gazdag oldódó és oldhatatlan rostokkal, 4g/100 mg rostot tartalmaz (ami 12%-t képezi a napi ajánlott bevitelnek), nagyon jó hatást gyakorol az emésztőrendszerre, és megakadályozza a székrekedést. A gránátalma ajánlott olyan diétában, aminek a testsúly ill. a koleszterin szint csökkentése a cél. A gránátalma rostjai, ha jelen vannak a mindennapi étrendben, akkor bizonyítottan segítenek a végbélrák elleni küzdelemben.
  • Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a gránátalmából kivont gyümölcslé tartalmaz punicalagint és polifenol anitoxidánst. A punicalagin lecsökkenti a szívbetegségek előfordulását azáltal, hogy megköti, illetve semlegesíti a szabad gyököket.
  • Gazdag C vitaminban, 17%-át nyújtja a 100 g napi ajánlott bevitelnek. A C vitaminban gazdag gyümölcsök fogyasztása, elősegíti a szervezet védekezőképességét a kórokozókkal, illetve a szabad gyökökkel szemben.
  • A gránátalma rendszeres fogyasztása hatékony a prosztatarákkal, a jóindulatú prosztata túltengéssel, a cukorbetegséggel, és a nyirokcsomó daganatokkal szembeni harcban.
  • Tartalmaz olyan B vitaminokat is, mint pl. a pantotén-sav (B5 vitamin), folsav, pyridoxin, K vitamin és olyan ásványi anyagokat, mint pl. a kalcium, a réz, a kálium és a mangán.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.