Így pucold meg a gránátalmát egyszerűen!

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2022. január 24. 14:15
Összeszedtünk néhány hasznos tanácsot, hogyan kell a gránátalmát egyszerűen megpucolni és csíráztatni!

Összeszedtünk néhány hasznos tanácsot, hogyan kell a gránátalmát egyszerűen megpucolni és csíráztatni!

Egyre népszerűbb itthon is a gránátalma, amiről szinte mindenki tudja, hogy szuper antioxidáns és nagyon egészséges. Már itthon is szinte minden szupermarketben megvehetjük, azonban sokakat elriaszt a fogyasztásától már az a tény is, hogy nehéz megpucolni és ragadós, élénk színű levével összefröcsköljük a konyhát.

Gránátalma pucolása - így érdemes nekiállni!

Az interneten sokan osztogatnak - gyakran egymásnak teljesen ellentmondó - tanácsot a pucolásáról, van aki szerint tilos félbevágni, mások szerint pedig ez az egyetlen megoldás. Tapasztalataink szerint ha félbevágjuk a gyümölcsöt, a bíborvörös lé folyik a gyümölcsből, így nem érdemes ezt a módszert alkalmazni.

Foto:123rf.com

Sokkal célravezetőbb, ha úgy nyitjuk meg, hogy csak a csúcsát vágjuk el egy éles késsel, a korona alatt. Ekkor feltárulnak a szemcséket elválasztó vékony hártyák: ezek mentén vágjuk végig a gránátalma héját vékonyan. Ezután a vágások mentén kézzel szétválasztjuk a darabokat.

pexels-zvika-smaya-3119603 Foto:pixabay.com

A vékony - keserű ízű - hártyákat is megehetjük, mert hasznos anyagokat tartalmaznak a szervezetünk számára, de sokan inkább - érthető módon csak a bíborvörös, édes szemcséket választják, amiket ujjbeggyel finoman lepergethetünk a hártyákról. Többen tanácsolják, hogy a vízben könnyebben ki lehet nyerni a szemcséket a hártyák és megmaradt héj-darabok közül, mert ez utóbbi részek a víz tetején fognak lebegni, így a vízzel együtt leönthetjük ezeket és csak a finom magok maradnak.

Gránátalma fogyasztása - egy igazi superfood

A gránátalmánakhárom olyan tulajdonsága is van, ami miatt különösen egészséges. A sok vitamin és ásványi anyag (kalcium, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, C-vitamin, folát, kolin, K-vitamin) mellett növényi szterint tartalmaz, ami gátolja a koleszterin felszívódását a bélrendszerből, csökkentve ezzel a "rossz" és az "össz" koleszterin szintjét.

Foto:123rf.com

Egyedül a gránátalmában található meg a legerősebb antioxidáns aktivitással bíró punicalagin nevű polifenol, ami védi a zsírsavakat az oxidációtól és fokozza a vas felszívódását a szervezetben. A gránátalma természetes forrása az ellagsavnak is, ami véd a rák kialakulása ellen, elpusztítja a rákos sejteket, gátolja a kialakulásukat, valamint megállítja az osztódásukat.

Fotó: 123rf.com

Gránátalma csíráztatása

A gránátalmával"kertészkedhetünk"is a téli időszakban, a tél közepe ideális a magok csíráztatásához, hogy később saját gránátalma fánk lehessen a kertben. A bíborvörös szemcsékről eltávolítjuk a gyümölcshúst és az így nyert magokat megszárítjuk.

A virágfölddel feltöltött csíráztató tálcába 6-7 cm mélyre ültetjük a magokat, tégelyenként 1-1 darabot. Ügyelni kell, hogy mindig nyirkos legyen a talaj és gondoskodjunk fényről is, legyen az ablakpárkány, vagy valamilyen mesterséges fényforrás. Ideális esetben 6 hét alatt csiráznak a gránátalma magjaink és a tavasz közeledtével elkezdhetjük őket kiszoktatni a szabadba, néhány órára kivihetjük őket a naposabb időszakokban.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.