Lassan itt a karácsony, a családi lakomák ideje. Ilyenkor nehéz nemet mondani a szülőknél, nagyszülőknél tányérainkra halmozott hatalmas adagokra, pedig a túlevés, a nehéz ételek és az alkohol mind puffadást okozhatnak.
A puffadás kellemetlen, de az esetek többségében ártalmatlan. Ha csak kiadós étkezések után jelentkezik, nem kell vele rögtön az orvoshoz rohanni, de ha gyakran tapasztaljuk és az okát sem találjuk, akkor érdemes jobban utánajárni a problémának.
Akár betegség, akár múló kellemetlenség a puffadás, az alábbi tippek segíthetnek megszüntetni vagy mérsékelni a tüneteket.
Haúgy érezzük, hogy mindjárt szétpukkad agyomrunk, nem kívánunk még vizet is inni rá. Pedig szükséges lenne,hiszenfelgyorsítja az emésztési folyamatokat. Ráadásulsokszor a sós ételektől puffadunk, erre szintén gyógyír a bőséges vízfogyasztás.
Ne dőljünk le a kanapéra és kezdjünk csendesen szenvedni, inkább mozogjunk egy keveset. Az étkezés utáni testmozgás gyorsítja az emésztést, 5-10 perc kényelmes tempójú séta már elég is lehet, hogy jobban érezzük magunkat.
Az alkohol lassítja az emésztésünket, fogyasztása hatására szervezetünk vizet tart vissza. Ezeknek pont az ellenkezőjét szeretnénk elérni, ezért érdemes csak mértékkel alkoholt fogyasztani az ünnepek alatt.
A szénsavas víz és üdítőital csak még több gázt visz szervezetünkbe, csak egyszerűen ezek hatására is lehet puffadni. Természetesen akkor is mellőzzük a fogyasztásukat, ha eleve puffadtak vagyunk.
A borsmentaés a gyömbérnyugtatja a gyomrunkat és emésztőrendszerünket. A borsmentaazonban egybensavat is okozhat, így aki erre érzékeny,annak inkább a gyömbérteajavasolt.
A túl sok levegő lenyelésepuffadást idézhet elő, ezt a sok evés, ivás, szénsav és a rágógumizás is kiválthatja.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.