Aszalás otthon: ha ezekre figyelsz rengeteg gyümölcsöt tudsz fillérekből eltenni!

tél
PUBLIKÁLÁS: 2022. október 10. 15:25
Az aszalás a legősibb tartósítási mód, amivel rengeteg gyümölcsöt, zöldséget, sőt fűszer-és gyógynövényt tudunk eltenni télire. Így rengeteg forintot takaríthatunk meg. Mutatjuk, hogyan vágjunk bele házilag!

Az aszalás a legősibb tartósítási mód, amivel rengeteg gyümölcsöt, zöldséget, sőt fűszer-és gyógynövényt tudunk eltenni télire. Így rengeteg forintot takaríthatunk meg. Mutatjuk, hogyan vágjunk bele házilag!

Milyen gyümölcsöt, zöldséget lehet aszalni?

Szintevalamennyigyümölcs aszalható: alma, körte, szilva, meggy, cseresznye, kajszibarack, szamóca, áfonya, ribiszke, bodzabogyó. A fügével sokan próbálkoznak, de sajnos nem lehet sikeresen aszalni a nálunk termett fügét! Érdemes zöldségeket is aszalni! Jól aszalható a sárgarépa, petrezselyem, pasztinák gyökér, vörös- és póréhagyma, zellergumó, sóska és aspenótis. A fűszernövényekről se feledkezzünk meg: petrezselyem, kapor, lestyán, majoranna, citromfű is aszalható! És természetesen nagyon finom aszalvány készül a termesztett és a gyűjtött gombákból is.

Az aszalásra szánt gyümölcs legyen érett, ép, egészséges. Penészes gyümölcsből nem lehet fogyasztható aszalványt készíteni! A gyümölcsöt mindig meg kell tisztítani és meg is kell mosni, majd le kell csöpögtetni.

Egyes terményeket (alma, körte, gyökérzöldségek) fel kell aprítani, karikára vágni, kockázni, ki ahogy szereti. Az almát, a körtét ajánlatos meghámozni, kimagozni, a ribiszkét lebogyózni, de a szilva szárát ne távolítsuk el, mert akkor aszalás közben elfolyik a cukros leve, íztelené, rágóssá válik.

A cseresznyét és a meggyet aszalás előtt célszerű leforrázni, hogy ne repedjen meg, a szilvát meg lehet fürdetni 1 %-os szódás vízben, amely feloldja a felszínén levő viaszréteget és meggyorsítja az aszalást.

Foto:123rf.com

Aszalás aszalógéppel

Rétegezve tegyük a kilyuggatott tálcákra a gyümölcsöt majd fokozatosan melegítsük. A tálcák helyét folyamatosan cserélgessük (a felsőt alulra és így tovább). Az aszalást addig folytassuk, amíg a gyümölcsök víztartalma 20-22 % -ra, a zöldségeké 7-8 % -ra csökken. Ez többnyire két-három nap alatt következik be, de a fűszernövények levelei akár néhány óra alatt megszáradnak. Időnként érdemes megfogni őket, ha még érezzük a nedvességet, akkor még nem jó. Adjunk neki időt! Fűszernövényeknél pedig annyira kell száraznak lennie, hogy teljesen el tudjuk morzsolni. Az aszalványokat hűvös, szellős, száraz helyen tárolhatjuk vászon vagy papírzacskóban akár tavaszig. A fűszernövényt pedig befőttes üvegekben is tudjuk tárolni.

Aszalás sütő segítségével

Ha nincsen aszalógépünk, akkor sincsen probléma. Kapcsoljuk be a sütőt 50-60 fokra légkeveréses fokozatra, majd tegyük sütőpapírra a vékonyra vágott gyümölcsöt, zöldséget, gombát. Néhány óránként nyissuk ki a sütőajtót. Általában 10-12 óra alatt elkészülhet az aszalvány.

Foto:pixabay.com

Miért egészséges az aszalvány?

Azaszalt almaa benne lévő pektinnek köszönhetően tisztítja a májat és a bélrendszert, emeli a vércukorszintet, regenerálja a bőrünket.

Azaszalt baracklassítja az öregedési folyamatot (béta-karotinja miatt), megelőzi a daganatos megbetegedések kialakulását, mérsékli a magas vérnyomást.

Azaszalt szilvaserkenti az agyműködést. A legjobb vértisztító és emésztést serkentő aszalvány, továbbá jó szívritmusszabályzó mivel rengeteg vasat tartalmaz!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.