A széklet szaga büdös, ez egy természetes dolog, amiben nincsen semmi váratlan. Ugyanakkor, ha időről időre azt tapasztalhatjuk, hogy a szokásosnál erősebb, kellemetlenebb szaggal találkozunk, annak általában valamilyen speciális oka van.
AShape cikke szerintaz alábbiak állhatnak a szokatlanul bűzös széklet hátterében.
Ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyekben sok a kén - ilyenek például a húsfélék, atejtermékek, a fokhagyma, a karfiol, a kel, a brokkoli - akkor az emésztésünknekextra munkába kerül feldolgozni őket.Ilyenkor nagy mennyiségben termelődnek olyan gázok, amelyektől a székletünk kellemetlen szagú lehet, még akkor is, ha az emésztésünk megfelelően működik.
A vécé lehúzása előtt érdemes lehet megtekinteni a székletet, aszíneugyanis sokat elárulhat az egészségünkről.
Ha például a kedvenc jégkrémünk fogyasztása után minden alkalommal görcsöl a hasunk,hasmenésünkvan, és a szokásosnál kellemetlenebb szagú a székletünk, akkoresélyes, hogy laktózérzékenyek vagyunk. Ilyenkor a testünkben nincs elég mennyiségben a laktáz nevű enzimből, amely a tejtermékekben található laktózt bontja. Ilyenkor a megemésztetlen laktóz megerjed a belekben, és ez okozza a tüneteket, és a szagokat is.
Azsíros ételek, feldolgozott élelmiszerek, cukros ételekhatására a székletünk szaga extrém módon erős és kellemetlen lehet. Bizonyos emberek szervezetében kevés az olyanenzim, ami a zsírbontáshoz szükséges, emiatt pedig az emésztés hosszabb időt vesz igénybe. Minél hosszabb ideig van az étel az emésztőrendszerben, annál több gáz képződik, és annál büdösebb lesz a "végtermék".
Egyes gyógyszereket emészthetetlen cukrokkal vonnak be, például szorbitollal, ami a belekben megerjedhet, ésa székletet extrán kellemetlen szagúvá teheti. Ha az után tapasztalunk ilyesmit, hogy valami újat kezdtünk el szedni, beszéljünk az orvosunkkal.
A szokatlanul kellemetlen szagú széklet általában annak az eredménye, hogy bizonyos, az ételekben lévő anyagokataz emésztőrendszerünk nem tud kezelni, feldolgozni.Ilyenkor ahelyett, hogy megemésztődnének, erjedni, rothadni kezdenek, és a szervezetből kikerülve igencsak büdösek tudnak lenni. Ilyenkor a fontos az, hogy megtaláljuk, mi az az anyag, amelyre a testünk így reagál.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.