Nem érdemes a kalóriákat számolgatni, ha fogyni szeretnénk: a King’s College London kutatása szerint praktikusabb, ha vörösbort s csokoládét fogyasztunk inkább, és a beleinkben élő mintegy 1,8 kg baktériumot hívjuk segítségégül a súlycsökkentéshez.
Tim Spector professzor, a King’s College London munkatársa azon a véleményen van, hogy a gyomorban jelenlévő baktériumok aránya fontosabb, mint az, hogy pontosan mennyi kalóriát veszünk magunkhoz. Ha azonban megfelelően táplálkozunk, a jó baktériumok segítségével karcsúbbak maradhatunk. A megfelelő táplálkozás a szakember fogalmai szerint egész baráti: a sajt, a csokoládé, a tejtermékek, a magvak, a kávé és a vörösbor mind helyet kapnak benne.
„Ha eddig még nem tudatosodott volna, kb. 1,8 kiló baktérium található meg az emberi gyomorban. Ezeknek egy része abban segít, hogy megfelelően tudjunk emészteni, míg más baktériumok a zsír tárolásáért és az étvágyért felelnek. Ha megfelelően táplálkozunk, magunk is tehetünk azért, hogy azok a jó baktériumok szaporodjanak el, amelyek segítenek abban, hogy karcsúbbak és egészségesebbek legyünk”
– mondja Spector professzor.
A szakember kutatásai azt mutatják, hogy minél változatosabban étkezünk, annál változatosabb lesz a szervezetünk mikróbája, aminek köszönhetően jobb egészségnek örvendhetünk.
„Ami azt illeti, hiába figyelmeztet sok háziorvos, hogy ne együnk túl sok sajtot, a rendszeres sajtfogyasztók körében kisebb az esélye a szívbetegségeknek, mint a sajt nélkül élőknél. A probiotikus joghurtokat is jó szívvel fogyaszthatjuk, mivel a megfelelő mikrobákat tartalmazzák, és jót tesznek a bélrendszernek”
– mondja Spector, aki szerint a csokoládé és a vörösbor mértékletes fogyasztása is rendkívül egészséges.
Léteznek különféle egyszerű trükkök, amelyek segítségével a szervezet biológiája meghekkelhető, vagyis olyan irányba terelhető, hogy hosszútávon jobb mikrobaktériumok termelődjenek. Íme, néhány pofonegyszerű módszer ezek közül:
Mindez persze korántsem azt jelenti, hogy nyakló nélkül zabálhatnak a fogyni vágyók, inkább csak arról van szó, hogy amit eddig “jó géneknek” neveztünk, az inkább a bélflóra és a test tudatos befolyásolásáról szól.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.