Top 10 ok, amiért a sütőtök kimondottan előnyös!

sütőtök
PUBLIKÁLÁS: 2022. október 01. 13:33
Csökkenti a magas vérnyomást és még fogyaszt is

Csökkenti a magas vérnyomást és még fogyaszt is

A sütőtök nemcsak hangulatos őszi dekoráció. Remek ételeket készíthetünk belőle, s számos egészségügyi előny köszönhető neki. Lássuk, miért érdemes fogyasztani!

Ha eddig még nem volt gyakori zöldség a konyhában, idén érdemes próbát tenni vele! A sütőtök nemcsak hangulatos ősszel - kiváló ételeket, süteményeket készíthetünk belőle, egészségügyi előnyei pedig igencsak figyelemreméltóak.

Lássuk, mi mindent tesz a szervezetünkkel ez a mutatós zöldség!

1.Béta-karotinban gazdag: narancssárga rokonaihoz, a sárgarépához és az édesburgonyához hasonlóan a sütőtök is sok béta-karotint tartalmaz.

Ezt az antioxidánst A-vitaminná változtatja a testünk. A-vitaminra szükségünk van, hogy jól lássunk, hogy távol tartsuk a baktériumokat, sőt, ahhoz is, hogy szaporodási rendszerünk megfelelően működjön. Ezenkívül segít a szív, a tüdő, a vese és más szervek egészségének megőrzésében.

2.Élesíti a látást: a sütőtök komoly előnye, hogy jó hatással van a szemre. Segít, hogy egészséges legyen és tisztábban lássunk, különösen gyenge fényviszonyok mellett. Egy csészényi sütőtök az ajánlott napi A-vitamin bevitel 200 százalékát biztosíthatja.

3.Csökkenti a rák kockázatát: a sütőtök A-vitamin-tartalma egy másik nagy előnnyel is jár. Mérsékeli bizonyos rákfajták, így például a tüdő- vagy prosztatarák esélyét. Önmagukban az A-vitamin-kiegészítők nem nyújtanak ugyanolyan védelmet.

4.A sütőtök jó immunerősítő: a béta-karotinon kívül a sütőtök C-vitamint, E-vitamint, vasat és folsavat is rejt – ezek mindegyike erősíti az immunrendszert. Ha több tököt iktatunk az étrendünkbe, az immunsejtek jobban „dolgoznak” a kórokozók ellen, sőt, felgyorsul a sebgyógyulás is.

Foto:123rf.com

5.Segítséget jelent magas vérnyomás esetén: a sütőtök mély narancssárga színe azt is jelzi, hogy bőségesen rendelkezik káliummal – ami kulcsfontosságú a vérnyomás csökkentéséhez. Szintén előny, hogy a sótlan tökmagok is tele vannak ásványi anyagokkal és növényi szterolokkal, amelyek növelik a HDL-koleszterinszintet (avagy a „jó” koleszterint) és segítenek a vérnyomás mérsékelésében.

6.Káliumban gazdag: jó hír a sütőtök káliumtartalma kapcsán, hogy tanulmányok szerint a magasabb káliumszint csökkentheti a stroke, a vesekő és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Ez azonban még nem minden: a kálium növelheti a csontok ásványianyag-sűrűségét, javítva az egészségüket.

7.Kisebb lehet a hasunk: komoly előny a sütőtök mellett, hogy ez a zöldség magas rosttartalmú és alacsony kalóriatartalmú.

Vagyis, jóllakottnak érezzük magunkat a fogyasztása után, anélkül, hogy növelnénk a napi táplálékfelvételünket. A tápanyagban gazdag sütőtök jó választás, ha egészséges dolgokat ennénk. Ráadásul, ha sok a rost az étrendünkben, az az emésztés egészségét is elősegíti.

8.Nyugodt alvást eredményez: a tökmag triptofánt tartalmaz - egy aminosavat, amely segít a szervezetnek a szerotonin nevű anyag előállításában. Amellett, hogy jó közérzetet ad, a szerotonin kulcsszerepet játszik a jó alvásban is.

sutotok1
Foto:123rf.com

9.Bőrnyugtató: a sütőtökben található béta-karotin antioxidáns ereje hatékonyan küzd az öregedés bőrre gyakorolt ​​hatásai ellen. Segít a gyulladás enyhítésében, ami nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá teszi a bőrt és a testet.

10.Segítség a szívnek: minél inkább nő a rostbevitel, annál kisebb a szívbetegség esélye. A sütőtök pedig bőségesen tartalmaz rostot. Ám nemcsak ezek gondoskodnak a szívükről: az A-vitamin és a kálium, amelyekhez a sütőtökkel hozzájutunk, szintén szerepet játszik a szív egészségének megőrzésében.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.