A hiány komoly gondokat okozhat
Vajon a mi szervezetünk elegendő B-12 vitaminhoz jut? Ahhoz, hogy egészséges maradjon a testünk, nagyon fontos kellő mennyiségűt fogyasztani belőle. De hogyan és miből érdemes?
A B12-vitamin rendkívül fontos a szervezetnek. Miért? Előszöris, segít a DNS és a vörösvértestek előállításában. Mivel a testünk nem termel B12-vitamint, azt állati eredetű élelmiszerekből vagy étrend-kiegészítőkből kell bevinnünk, éspedig rendszeresen.
Bár a máj akár 5 évig is raktározza a a B12-vitamint, mégis előfordulhat hiányosság, ha az étrend nem segít fenntartani a szintet.
Hogy mennyi B12-vitamin szükséges, az függ az életkortól, étkezési szokásainktól és egészségügyi állapotunktól, valamint az alkalmazott gyógyszereinktől.
Az átlagos ajánlott mennyiségek mikrogrammban (mcg) mérve életkoronként változnak:
A B12-vitamint elsősorban állati eredetű élelmiszerekből, illetve olyan termékekből szerezhetjük be, amelyekben természetes módon jelen van, de léteznek ezzel a vitaminnal dúsított ételek is.
Állati eredetű forrásnak számítanak a tejtermékek, a tojás, a hal, a hús és a baromfi. Ha B12-vel dúsított élelmiszert szeretnénk, ellenőrizzük a termékek címkéjét a tápanyagok szempontjából.
Az emberek többsége általában elegendő B12-vitamint visz a szervezetébe – ha azonban ebben nem vagyunk ebben biztosak, kérjünk vérvizsgálatot a B12-vitamin szint ellenőrzésére.
Érdemes tudni, hogy az életkor előrehaladtával egyre nehezebben szívjuk fel ezt a vitamint. Ez akkor is megtörténhet azonban, ha súlycsökkentő műtéten vagy más operáción estünk át és eltávolították a gyomor egy részét. A B12-vitamin felszívása akkor is problémás lehet, ha sok alkoholt iszik az ember.
Nagyobb valószínűséggel alakulhat ki B12-vitamin-hiány, ha fennállnak az alábbi állapotok:
Amennyiben várandósak vagyunk, vegán vagy vegetáriánus étrendet folytatunk és tervezzük, hogy csak anyatejjel tápláljuk a gyermeket, beszéljünk kezelőorvosunkkal, mielőtt megszületik a baba – legyen egy terv, miként juthatunk elegendő B12-vitaminhoz a csecsemő egészségének megőrzéséhez.
Elegendő B12-vitamin hiányában a baba fejlődése lemaradhat, nem boldogul és nem nő úgy, ahogy kellene.
Amennyiben szervezetünk nem jut elég B12-vitaminhoz, vérszegények lehetünk. Az enyhe hiány nem okozhat tüneteket. Azonban ha nem kezelik, az alábbiak jelentkezhetnek.
Ha vészes vérszegénységben szenvedünk, vagy gondjaink vannak a B12-vitamin felszívódásával, először ezt a vitamint kell adagolnunk magunknak injekció formájában. Lehetséges, hogy erre hosszabb ideig szükség lesz, vagy szájon át, esetleg orron át kell alkalmaznunk nagy dózisú étrend-kiegészítőt.
Ha nem eszünk állati eredetű termékeket, más lehetőségeink is vannak. Módosíthatjuk az étrendünket, úgy, hogy tartalmazzon B12-vitaminnal dúsított gabonákat, kiegészítőket vagy alkalmazhazunk B12-injekciókat, nagy dózisú szájon át szedhető B12-vitamint.
Az idősebb felnőtteknek B12-vitamin hiány esetén valószínűleg napi B12-kiegészítőt vagy B12-t tartalmazó multivitamint kell alkalmazniuk.
A legtöbb ember esetében a kezelés megoldja a problémát. Az idegkárosodás azonban, amely a hiány miatt bekövetkezett, maradandó lehet.
A B12-vitamin hiány megelőzhető, amennyiben elegendő húst, baromfit, tenger gyümölcseit, tejterméket és tojást fogyasztunk.
Ha nem fogyasztunk állati eredetű termékeket, vagy olyan egészségügyi állapottal küzdünk, amely korlátozza a tápanyagok felszívódását, szedhetünk B12-vitamint multivitamin formában vagy egyéb kiegészítőben, s ehetünk B12-vitaminnal dúsított élelmiszereket.
Amennyiben úgy döntünk, használunk B12-kiegészítőket, orvosunknak erről fontos tudnia – ő meg tudja mondani azt is, mennyire van pontosan szükségünk, s arról is megbizonyosodhatunk, hogy a kiegészítők alkalmazása nem lesz-e hatással szedett gyógyszereinkére.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.