A vörösborecet kiválóan alkalmas a különböző ételek ízének fokozására. Népszerű salátaöntetekben, de mártásokban, pörköltekben és más ételeknél is mesésen használható.
Bár a boltban is vásárolhatjuk, a házilag készített vörösborecetnek összetettebb az íze, és ez az egyik legegyszerűbb erjesztett alapanyag, amelyet a semmiből is elkészíthetünk.
Míg a balzsamecet több mint egy évtizedig érlelődni hagyott, erjesztetlen szőlőléből készül, a vörösborecet szőlőből készült borból tevődik össze.

A vörösborecet (vagy egyszerűen csak vörös ecet) otthoni elkészítésének legegyszerűbb módja, ha a vörösbort nyers, pasztőrözetlen ecettel keverjük össze. Az eljárás a bor maradék cukrát használja fel az erjedési folyamat segítésére.
Egy olcsó üveg bor jó ehhez az ecetrecepthez, bár a legjobb ízű ecet elkészítéséhez olyan bort válasszunk, amit szeretünk. A legjobb eredmény és tárolás érdekében válasszunk 10 és 11 térfogatszázalék közötti alkoholtartalmú bort; a kész ecetben csak nyomokban lesz alkohol. Ez a maradék bornak is kiváló felhasználási módja.
Ebben a receptben nyers almaecetet használunk, mivel az tartalmazza az "anyát", a Mycoderma aceti nevű baktériumot, amely drasztikusan lerövidíti az erjedési időt. Ez az élő starter az alkoholt ecetsavvá alakítja át, és ecetet hoz létre.
Ha ez a két összetevő kéznél van, egyszerűen öntsük őket egy nagy üvegedénybe, takarjuk le vászonnal, hogy oxigénnek legyen kitéve, majd várjunk. A nyálkás kinézetű anya körülbelül két hét alatt megnő, az ecet pedig éles, savanykás szagot és ízt kap. Amikor ez megtörténik, a vörösborecet készen áll arra, hogy felhasználjuk kedvenc receptjeinkben.
Hozzávalók
1 (750 milliliteres) üveg vörösbor
1 csésze nyers almaecet, lehetőleg szűretlen
Készítse össze az alapanyagokat
:max_bytes(150000):strip_icc():format(webp)/red-wine-vinegar-recipe-5496686-step-01-efe758ec0ba54b35bb39061f111764ec.jpg)
Egy nagy (legalább 1/2 liter) széles szájú üvegedénybe vagy kerámiaedénybe öntse bele a vörösbort és az ecetet, és fakanállal jól keverje össze.
:max_bytes(150000):strip_icc():format(webp)/red-wine-vinegar-recipe-5496686-step-02-9f560e5fd84b4bc6a78bf27cd53e95ec.jpg)
Fedje le a tartályt, és rögzítse gumiszalaggal vagy zsinórral, hogy távol tartsa a gyümölcs- (vagy ecet-) legyeket. Helyezze meleg helyre, közvetlen napfénytől védve.
:max_bytes(150000):strip_icc():format(webp)/red-wine-vinegar-recipe-5496686-step-03-d6673f4112f840dab39a6453e76e29cd.jpg)
Körülbelül 2 hét elteltével ellenőrizzük. Látszódnia kell az ecetnek az alján, és a felszín közelében is. Amikor a mix éles, ecetes szagot áraszt, kóstolja meg. Hagyja tovább erjedni, ha erősebb ízt szeretne.
:max_bytes(150000):strip_icc():format(webp)/red-wine-vinegar-recipe-5496686-step-04-fcbe8d5b417b4eae9b9b2af8ac5fce7e.jpg)
Szűrjük le az ecetet, és töltsük át egy jól záródó vagy parafa dugóval lezárt üvegbe.
:max_bytes(150000):strip_icc():format(webp)/red-wine-vinegar-recipe-5496686-step-05-89a246d0f2dc477cbb041ee9189fae12.jpg)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.