Bor helyett borecet

bor
PUBLIKÁLÁS: 2011. augusztus 25. 12:21
A bor alkoholtartalma az erjesztési eljárás módosításával ecetsavvá alakítható, így egy antioxidánsokban gazdag, jótékony hatásaiban bővelkedő konyhai alapanyagot kapunk. A borecet minősége függ az eljárásnál használt bortól. Az ételek visszanyerik eredeti ízüket, miközben a szervezet ismét fiatalos, friss és tettrekész lesz.

Különleges erjesztési eljárás, melynek eredménye a szervezetre jótékonyan ható borecet. A borecet áldásos hatásai.

A bor alkoholtartalma az erjesztési eljárás módosításával ecetsavvá alakítható, így egy antioxidánsokban gazdag, jótékony hatásaiban bővelkedő konyhai alapanyagot kapunk. A borecet minősége függ az eljárásnál használt bortól. Az ételek visszanyerik eredeti ízüket, miközben a szervezet ismét fiatalos, friss és tettrekész lesz.

Miben más?

Az ecet alapvető egyes ételek elkészítésénél. A saláták, mártások, öntetek különösen egyedi ízvilága nem helyettesíthető más hozzávalóval. Azonban fontos megjegyezni, hogy az ecetek között is van miből válogatni. A borecet legnagyobb erénye a szeszecettel szemben, hogy az elkészítése során valamennyi a borban megtalálható, és a szervezetre kedvező hatást gyakorló összetevő továbbra is megmarad, így ecet formájában szintén bizonyíthatja pozitívumait.

Igazi ízek

A szervezetre gyakorolt áldásos hatása gyorsan megtapasztalható, amennyiben hajlandóak vagyunk lemondani a már jól elterjedt szeszecet használatáról. Az antioxidánsokban bővelkedő folyadék helyreállítja az ízérzékelést, mely a túlzásba vitt fűszerek, só, és édesítés okán módosult. A borecet segítségével érezhetően kevesebb sózásra lesz szükség az ételek elkészítésénél, és ismét kivehetőek lesznek a valódi zamatok.

shutterstock_30226930

Ecete válogatja

A borecet elkészítésénél az erjesztési eljárás mellett szintén mérvadó az alapanyagul szolgáló bor. Mind a vörös, mind a fehér szőlőből készült nedű alkalmas az ecetté alakulásra, de ahogy a borok között, úgy a savanyú folyadékoknál is megfigyelhetőek az eltérések. Emiatt lehetséges, hogy a sötétebb szemek magasabb antioxidáns tartalma érezhető lesz az elkészített ecetnél is. Színe világos, esetleg enyhén barna árnyalatú, tiszta állaga, és jellegzetes ízvilága mással össze nem téveszthető.

Hasznos tulajdonságai

Mivel zsír-, és nátriumtartalma alacsony, ezért szív-, illetve keringési betegségekben szenvedők bátran locsolhatják borecettel az ételeket. A magas koleszterinszintet normalizálja, csökkenti a vérnyomást, tehát jótékony hatását több területen fejti ki. Mindemellett különösen ajánlott az érzékeny gyomrúaknak, mivel javítja az emésztést.

v%2525C3%2525A9r4

Külső ápolás

Tisztít és fertőtlenít. A borecet otthoni bőrápolásra alkalmas, segít a pattanások leszárításában, a zsíros bőr kezelésében, de még a rovarcsípések okozta duzzanatok gyógyításánál is. Elmulasztja a viszketést, és hűsítő érzést hagy maga után.

Elkészítés

A borecetek erjesztése nagy múltra tekint vissza. Már a honfoglalás idején is készítették, bár akkor az elsődleges cél nem a savanyú lé előállítása volt, csupán a helytelenül tárol bor eredményeképp jött létre az a hasznos ételízesítő. A többnyire tölgyfahordókban érlelt folyadék egyes esetekben néhány hét alatt elkészíthető, de akár évekig is erjeszthető a tökéletes állapot eléréséig.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.