Muffintól az omlettig
Valljuk be, a szalámis zsemlét egy idő után valóban könnyen meg lehet unni – Ám ha viszünk egy kis fantáziát a reggelikbe, a lurkó előbb meg fogja enni, ráadásul mi is hamar rákapunk az egészséges finomságokra! Íme néhány minőségi gyermek-reggeli!
Ha minden reggel szinte ugyanabból a kínálatból válogatunk, nem kell hozzá sok, hogy megunjuk. Márpedig a reggeli elfogyasztása igen fontos, hozzájárul az aktív gondolkodáshoz, energiát ad, feltölti az embert. S ha kellően telítő ételt eszünk, kevésbé érzünk késztetést az egészségtelenebb rágcsálnivalókra is.
Próbáljuk ki az alábbi ötleteket reggeli gyanánt, hogy ízletes tápanyagban gazdag étellel indítsuk a napot! Rosttartalmuk magas, fehérjeforrásnak is kitűnőek. Ráadásul könnyen el is csomagolhatóak az iskolába.
Íme egy kis ízelítő a minőségi gyermek-reggelikből.
Hozzávalók:
2 nagy tojás, 2/3 csésze barna cukor, 1 csésze érett, összetört banán, 1 csésze író, 1 csésze feldolgozatlan búzakorpa, ¼ csésze repceolaj, 1 teáskanál vanília kivonat, 1 csésze teljes kiőrlésű liszt, ¾ csésze mindenre jó liszt, 1 és fél teáskanál sütőpor, ½ teáskanál szódabikarbóna, ½ teáskanál őrölt fahéj, ¼ teáskanál só, ½ csésze csokoládé chips, 1/3 csésze apróra vágott dió.
Melegítsük előre a sütőt, majd 12 darab muffin papírt spricceljünk be főző spray-jel. Keverjük össze a tojásokat a barna cukorral egy közepes tálban, míg kellően összeállnak. Adjuk hozzá és keverjük bele a banánt, írót, a gabonát, az olajat és a vaníliát. Habverővel vegyítsük össze a teljes kiőrlésű lisztet, a mindenre jó lisztet, sütőport, szódabikarbónát, a fahéjat és a sót egy nagy tálban. Majd adjuk a nedves hozzávalókat a szárazakhoz, és kevergessük, míg homogén mixet nem kapunk. Kavarjuk bele a csokichips-et, ha használjuk. A tésztát töltögessük bele a muffin formákba, és ha szükséges, szórjuk meg egy kis dióval is.
A muffinokat addig süssük, míg a tetejük nem lesz aranysárga. Kissé vegyünk vissza a hőből, amikor már kezdenek barnulni. 15-25 percig süssük őket, majd hagyjuk kissé hűlni. Lazítsuk meg a formákat és fordítsuk ki. Így hűljenek tovább.
A banán és a bagett rosttal tölt fel, a mogyoróvaj pedig fehérjével! Lássuk, hogyan készül.
Keverjünk össze 2 evőkanál természetes mogyoróvajat 1 teáskanál mézzel és egy csipetnyi sóval. Terítsük szét pirított, teljes kiőrlésű bagetten, majd tegyünk a tetejére banán szeleteket. Egy bagett elég két embernek, mindketten egy-egy felet ehetnek meg.
Hozzávalók:
1 csésze összevágott dió (pekándió, mandula vagy mogyoró) vagy zab, ¾ csésze teljes kiőrlésű búzaliszt, ¾ csésze mindenre jó liszt, ½ csésze cukor, ½ teáskanál só, 4 evőkanál hideg, sótlan vaj, kis darabokra vágva, 1 nagy tojás, 2 evőkanál repceolaj, 1 teáskanál vanília kivonat, ¼ teáskanál mandula kivonat. 5 csészényi áfonya, frissen vagy fagyasztva, ½ csésze narancslé, ¾ csésze cukor, ¼ csésze kukoricakeményítő, 1 és fél teáskanál frissen reszelt narancshéj, 1 csésze narancs kis darabokban, 1 teáskanál vanília kivonat.
A kéreg elkészítése:
Keverjük össze a ¾ csésze diót (vagy zabot), teljes kiőrlésű lisztet, a mindenre jó lisztet, cukrot és a sót egy élelmiszerfeldolgozó gépben, és addig járassuk, míg a diót teljesen meg nem őröljük. Adjuk hozzá a vajat és addig dolgozzunk a géppel, míg ez is belesimul a keverékbe.
Habverővel vegyítsük össze a tojást, az olajat, az 1 teáskanál vanília-, illetve mandula kivonatot egy kis tálban. Adjuk ezt is a gépben levő mixhez. Dolgozzuk jól össze, lekaparva az oldalt megtapadt darabokat is. 30-45 másodpercig érdemes keverni, míg morzsolódóvá nem válik.
Mérjünk ki a keverékből ½ csészényit és keverjük össze egy másik tálban a megmaradt ¼ csésze összevágott dióval (vagy zabbal). Tegyük egy kicsit félre.
Melegítsük elő a sütőt, majd spricceljük be főző spray-jel a sütőedényt.
Vegyítsük össze a 3 csészényi áfonyát, a narancslét, cukrot és a kukoricakeményítőt egy nagy serpenyőben. Pároljuk közepes lángon, állandó keverés mellett, míg a mix meg nem vastagodik – 4-5 percig. (Ha fagyasztott gyümölccsel csináljuk, akkor 10 percbe is beletelik). Keverjük bele a fennmaradt 2 csészényi áfonyát, narancshéjat, narancs darabokat és az 1 teáskanál vanília kivonatot.
Ezt azután készítsük oda a sütőedényhez. Egyenletesen oszlassuk el benne és nyomjuk meg kissé. A kéregre szórjuk rá a tölteléket. A masszát 15 percig süssük, majd csökkentsük a hőt és süssük tovább, míg a kérgek barnulni kezdenek, 25 percig. Ha készen vagyunk, hagyjuk teljesen kihűlni a tésztát, mielőtt felvágjuk szeletekre. Egy és fél órába is telhet, míg teljesen lehűlnek.
Az efféle különleges szendvicsek reggelire is kitűnőek – vállaljuk be őket!
Keverjünk össze 1 evőkanál zsírszegény krémsajtot ¼ teáskanál mézzel, 1/8 teáskanál narancshéjjal. Készítsünk elő egy meglehetősen vékony szelet szendvics kenyeret és oszlassuk szét rajtuk. Vágjunk fel két közepes méretű epret és tegyük a darabokat a kenyérre! Már készen is vagyunk.
Hozzávalók: 3 nagy tojásfehérje ¼ csésze mozzarella sajt reszelve, ¾ csésze főtt és összevágott brokkoli.
Tegyünk a tűzhelyre egy nem tapadós serpenyőt és állítsunk be alatta alacsony lángot. Folyassuk bele a tojás fehérjéket és hagyjuk állni benne egy kis ideig. Majd szórjuk a brokkolit az egyik felére, a másikat egyelőre hagyjuk üresen. A sajtot szórjuk a brokkoli fölé, fedjük be a serpenyőt és süssük a finomságot, amíg a sajt meg nem olvad és a tojások megfőnek. Nagyjából 4 percig. Ha kész, hajtsuk az üresen maradt tojásfelet a másikra és már kínálhatjuk is, újszerű szendvicsként!
Láthatjuk, számos érdekes és minőségi alapanyagból készülő gyermek-reggeli létezik – a listát természetesen bármikor lehet bővíteni!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.