Ételek betegségek kezelésére - a több ezer éves koncepció

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2022. október 22. 13:34
A szakértők nagy előrelépést jósolnak az elkövetkező évtizedekre az élelmiszerek betegségek kezelésére vagy megelőzésére való felhasználásának módjában. Maga a koncepció több ezer éves múltra tekint vissza. Íme néhány kulcsfontosságú fejlemény az ősidőktől kezdve:

A szakértők nagy előrelépést jósolnak az elkövetkező évtizedekre az élelmiszerek betegségek kezelésére vagy megelőzésére való felhasználásának módjában. Maga a koncepció több ezer éves múltra tekint vissza. Íme néhány kulcsfontosságú fejlemény az ősidőktől kezdve:

Kr. e. 2. évezred: A kezdet. Az Ebers-papirusz, egy ókori egyiptomi gyógyászati szöveg, számos ételt írt elő a betegségek kezelésére. Olyan dolgokat javasolt, mint a libazsír a fájdalomcsillapításra és a máj az éjszakai vakság kezelésére. A méz 500 gyógymódban jelent meg. Eközben Indiában kialakulóban volt az ayurvédikus orvoslás, amelynek az élelmiszerek kritikus szerepet játszottak.

Kr. e. 3. század: Hagyományos kínai orvoslás. Az első kínai orvosi könyv, a Huang Di Nei Jing (A Sárga Császár Orvosi Könyve) felsorolta az optimális egészséghez szükséges gabonaféléket, gyümölcsöket, állatokat és zöldségeket - ez volt a világ első étrendi útmutatója.

Kr. e. 5. század: Az ókori görög felfogás. A nyugati orvoslás atyjának tekintett kozmikus Hippokratész írt az ételek és az egészség közötti összefüggésekről.

1747: Az élelmiszer mint gyógyszer áttörése. A skorbut gyógymódját keresve James Lind skót sebész a brit királyi haditengerészet Salisbury nevű hajójának fedélzetén elvégezte az első klinikai kísérletet. A citrusféléket hatékony gyógymódnak találta, bár a C-vitamint csak a 20. században fedezték fel.

A 19. század közepe: A táplálkozástudomány. Felfedezték és elfogadták a kalória és a makrotápanyagok (zsír, fehérje és szénhidrát) fogalmát.

Foto:123rf.com

1894: Korai kormányzati tanácsadás. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma kiadott egy Farmers' Bulletin-t, amely a makrotápanyagokra összpontosító étrendet javasolt. A tudósok még nem azonosítottak konkrét ásványi anyagokat és vitaminokat.

1911: Felfedezték a vitaminokat. Casimir Funk biokémikus javasolta a vitaminok ("vita" az élet, "amin" egyfajta szerves vegyület) fogalmát.

Foto:123rf.com

1921: Multivitamin-kiegészítők bevezetése. A Parke, Davis gyógyszergyár bejegyeztette az első multivitamin, a Metagen védjegyét, "a táplálkozást elősegítő, terápiás célú alkalmazásra szánt vitaminkészítmények" elnevezéssel.

1924: A korai dúsított élelmiszerek. Amerika első élelmiszer-dúsításával jódot adtak a sóhoz, hogy megelőzzék az akkoriban széles körben elterjedt problémát jelentő strúmát. A tej D-vitaminnal való dúsítása hamarosan követte a kezdeményezést.

1941: Nemzeti táplálkozási konferencia. Hónapokkal azelőtt, hogy az Egyesült Államok hivatalosan belépett a második világháborúba, Franklin Roosevelt elnök összehívta a Nemzeti Táplálkozási Konferenciát a védelem érdekében, amelynek eredményeként megszületett az első ajánlott napi tápanyagbevitel.

1977: Az étrend és a betegségek közötti kapcsolat reflektorfénybe állítása. Mivel a kutatások kimutatták a zsír, a telített zsír, a koleszterin és a nátrium krónikus betegségekkel való kapcsolatát, a Szenátus Táplálkozással és Emberi Szükségletekkel Foglalkozó Különbizottságának az Egyesült Államokra vonatkozó étrendi céljai a hangsúlyt az elegendő tápanyagfogyasztásról a potenciálisan káros mennyiségek elkerülésére helyezte át. Három évvel később megjelent az első, az amerikaiaknak szóló étrendi iránymutatás.

1990: A Táplálkozási Tények nyilatkozat kötelezővé tétele. A Táplálkozási címkézési és oktatási törvény előírta a tápértékjelölést a legtöbb élelmiszercsomagoláson, és meghatározta az egészségre vonatkozó konkrét állításokat, amelyeket fel lehetett tenni. Az első címkék 1994-ben jelentek meg.

1999: A DNS és a diéta közötti kapcsolat. A Humán Genom Projekt részeként a tudósok új kifejezést alkottak, a "nutrigenomika" kifejezést, hogy leírják az elfogyasztott élelmiszerek és a genetikai felépítés kölcsönhatását.

2005: Az étrend, a mikrobiom és az egészség. Bár a tudósok már több száz éve vizsgálják a mikrobiomot, egy sor áttörés megmutatta, hogy az elfogyasztott ételek nemcsak a bélrendszerünkben lévő baktériumokat változtatják meg, hanem a mikrobiom olyan állapotokkal is összefügg, mint az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.