Gyakran hangzik el este a családokban az a kérdés, hogy mi volt a suliban, mit ettél ma az iskolában. A gyermekek, serdülők jellemzően 5-8 órát töltenek az iskolában, majd sokan mennek tovább különórákra, edzésekre és csak későn érnek haza.
Gyakran a napi javasolt öt étkezésből – reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora – minimum hármat, de olykor (például nulladik óra esetén) négyet is az iskolában vagy az otthonuktól távol fogyasztanak el. Ezért nagyon nem mindegy – hiszen a testi fejlődésük, a közérzetük mellett az iskolai teljesítőképességüket is befolyásolja –, hogy mit esznek: mit kapnak ebédre, milyen kínálattal találkoznak a büfében, mit pakolnak nekik a szülők és mit vesznek meg ők maguk az iskolában vagy annak környékén.
És hogy konkrétan mi kerüljön például az uzsonnásdobozba, vagy a vacsoraasztalra? A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tagjai több mint harminc gyorsan elkészíthető és a helyes táplálkozás alapelveinek megfelelő, kedvenc receptjüket gyűjtötték össze ingyenesen letölthető szakácskönyvükben, amiben biztosan mindenki talál kedvére való fogásokat!
Ebből most ebből két sós és két édes egészséges finomságot ajánlanak, amelyeket nem csak könnyű elkészíteni, de jól el is lehet csomagolni. Miután a cukkinis-szezámmagos tócsni, a sajtos-sárgarépás tallér, az almás tócsni és a kakaós cukkinis muffin hozzávalói között zöldség vagy gyümölcs is szerepel, hasznosan járulnak hozzá az OKOSTÁNYÉR-ban ajánlott napi zöldség- gyümölcsbevitelhez.
Rakott kapros cukkini pulykahússal
Elkészítés
A cukkinit legyaluljuk, ha szükséges a levét kissé kinyomkodjuk. Összekeverjük a finomra vágott kaporral. A felmelegített olajon átfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kis kockára vágott zöldpaprikát és a paradicsomot, megpároljuk. Beletesszük a ledarált pulykahúst és sóval, zúzott fokhagymával, fűszerpaprikával, őrölt borssal ízesítjük, lefedve (ha szükséges kevés vizet aláöntve) megpároljuk.
A rizst kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben, fedő alatt, lassú tűzön megfőzzük. A hőálló edényt kiolajozzuk, az aljára elterítjük a cukkini felét, rásimítjuk a főtt rizzsel elkevert párolt húst, majd a megmaradt cukkinivel befedjük. A tetejét tejföllel megkenjük, előmelegített sütőben átsütjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.