Így tudjuk megkönnyíteni a szervezetünknek a vas felszívódását

vashiány
PUBLIKÁLÁS: 2022. szeptember 23. 17:35
A vashiány az egyik leggyakoribb hiányállapot, amelynek hátterében sok esetben valamilyen felszívódási zavar húzódik. Összegyűjtöttük, milyen tényezők befolyásolhatják ennek az ásványi anyagnak a felszívódását, és azt, hogyan segíthetjük azt mi magunk is.

A vashiány az egyik leggyakoribb hiányállapot, amelynek hátterében sok esetben valamilyen felszívódási zavar húzódik. Összegyűjtöttük, milyen tényezők befolyásolhatják ennek az ásványi anyagnak a felszívódását, és azt, hogyan segíthetjük azt mi magunk is.

Előfordulhat, hogy az étrendünk vagy az életvitelünk miatt kell nagyobb figyelmet fordítanunk a vaspótlásra, a vegetáriánus vagy vegán diétát követőknél például gyakrabban alakulhat ki vashiány. A túlsúlyos embereknél is sűrűbben tapasztalható a hiányállapot, mivel a szervezetükben gyakrabban alakul ki gyulladás, ami megnehezíti a vas felszívódását. Ilyen felszívódási vagy szállítási zavart okozhat továbbá valamilyen betegség, vagy gyógyszer szedése is.

Foto:123rf.com

Így segíthetjük a vas felszívódását

A vas a vékonybél bizonyos szakaszain szívódik fel,a különböző készítményekből azonban eltérő módon hasznosulhatattól függően, hogy három vegyértékű (úgynevezett ferri), illetve két vegyértékű (vagyis ferro) formában van-e azokban jelen. A jól megválasztott vaspótló készítmény használata mellett mi is sokat tehetünk azért, hogy szervezetünkben megfelelő szintre kerüljön ez a fontos ásványi anyag.

A vas egyes növényekben (például a spenótban) kifejezetten magas arányban van jelen, mégsem ezek azideális beviteli források.A növényi vasforrások ugyanis lényegesen rosszabbul hasznosulnak, mint az állati eredetű fehérjéhez kötött vas. A vörös húsok (marha- és disznóhús) ugyanakkor nagy arányban tartalmazzák a szervezet számára jól hasznosítható, úgynevezett hemvasat. Kisebb mértékben a fehér húsok (halak, szárnyasok) is tartalmazzák a vas ezen formáját, így a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként mindkét élelmiszercsoportot érdemes a mindennapi étrend részévé tenni.

A vas felszívódását gátolhatják a magas rost- és fitáttartalmú élelmiszerek (például a teljes kiőrlésű gabonafélék, a hüvelyesek), de a tea is a benne lévő tannin miatt, amely megköti a vasat. Vagyis a legjobb, ha nem a főétkezéskor iszunk egy csészével, legalább egy órát várjunk vele evés után.A magnézium és a kalcium szintúgy akadályozza az ásványi anyag hasznosulását, így az ezeket tartalmazó készítményeket nem javasolt egy időben beszedni a vaspótlásra szolgáló étrend-kiegészítőkkel, érdemes a kettő között legalább két óra szünetet hagyni. Segíti azonban a felszívódást aC-vitamin, így ezeket egyszerre is beszedhetjük, illetve a vastartalmú ételek fogyasztását például citrusfélékkel is kombinálhatjuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.