Főzősuli az egészséges táplálkozás jegyében Vrábel Krisztával

ír
PUBLIKÁLÁS: 2022. szeptember 10. 13:33
Főzősuli az egészséges táplálkozás jegyében Vrábel Krisztával

Főzősuli az egészséges táplálkozás jegyében Vrábel Krisztával

Új videókkal és receptekkel folytatódik a Szeretettől Édes Főzősuli, a Civilút Alapítvány cukorbetegeket és inzulinrezisztenciában szenvedőket segítő edukációs programja.

Az idei évadban nyolc videót mutatnak be, amelyekben Vrábel Krisztina gasztroblogger és Shenker-Horváth Kinga dietetikus, táplálkozástudományi szakember egyszerű, gyorsan elkészíthető, ugyanakkor ízletes ételeket készít és hasznos konyhai trükköket oszt meg.

A Civilút Alapítvány 2021-ben indította el a Szeretettől Édes Főzősulit, az edukációs videókkal és a Főzősuli Kisokos című kiadvánnyal gyakorlati segítséget adjon a cukorbeteg gyermeket nevelő családoknak. A programot 2022-ben is folytatja az Alapítvány, újabb videók és receptek segítségével mutatják be, hogy az egészséges táplálkozás igenis szerethető, gyorsan és egyszerűen elkészíthetők azok a finomságok, amelyeket a cukorbetegek is fogyaszthatnak.

Nagy sikere volt a Szeretettől Édes Főzősuli programunknak, ezért az idei évben új videókkal és új receptekkel jelentkezünk. Továbbra is az a célunk, hogy minél több ember számára megmutassuk: odafigyeléssel, életmódunkkal, étrendünkkel sokat tehetünk egészségünkért”– mondta Gulyás Andrea, a Civilút Alapítvány kurátora.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon közel 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg ember él, és a szakemberek további 500 ezer főre becsülik azoknak a számát, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla vagy még nem vettek részt diabétesz-szűrésen. A diagnosztizált cukorbetegek 96 százaléka úgynevezett II-es típusú diabéteszben érintett, ezt felnőttkori cukorbetegségnek is szokták nevezni. Amíg korábban inkább az idősek betegsége volt, az utóbbi években egyre gyakrabban jelenik meg a negyvenes korosztályban, sőt egyre több fiatalnál is diagnosztizálják.

cukorbeteg

cukorbetegség, diabétesz, vércukor
Fotó: 123rf.com

„A cukorbetegek ellátáshoz minden korszerű eszköz rendelkezésre áll. Azonban a betegeknek is tenniük kell egészségükért, elsősorban a diétát és az életmódot tekintve. Annál is inkább, mert a Covid és a home office nem kedvezett a diéta betartásának” – mondta Kempler Péter, a Közép-Európai Diabetes Társaság elnöke. Hozzátette: a Szeretettől Édes Főzősuliban bemutatott receptek jók, korszerűek és egészségesek, egyaránt javasolhatóak cukorbetegek és nem cukorbetegek számára.

A Civilút Alapítvány arra törekszik, hogy minden érintettnek hasznos segítséget és információt nyújtson az egészséges, diétás táplálkozással kapcsolatban. Vrábel Krisztina gasztroblogger, a Szeretettel Édes Főzősuli séfje és Shenker-Horváth Kinga dietetikus, táplálkozástudományi szakember egyszerre mutat be hagyományos fogásokat, amelyeket egy kis konyhai praktikával egészségesebbé tettek, illetve jól ismert és könnyen beszerezhető alapanyagokból új finomságokat alkottak.

Egy aktuális példa: iskolaidőben sok szülőnek okoz fejtörést az is, hogy miként lehet egészéges a suliba csomagolt tízórai, uzsonna is. Íme, egy könnyen elkészíthető, egészséges finomság!

Foto:szeretettől édes főzősuli

Zöldséges tojáskrém retekkompóttal



Hozzávalók 4 főre:

  • 4 db főtt tojás
  • 20 dkg zsenge zöldborsó megfőzve
  • 10 dkg főtt kukorica (konzerv/csöves)
  • 4-5 szál újhagyma
  • 1 dl SKYR/görög joghurt
  • 2-3 ek. mustár
  • só, frissen őrölt bors, 1 tk. kurkumás curry-fűszer,
  • 1-1 csokor petrezselyem, koriander

tálaláshoz:

  • zöldségcsíkok
  • teljes kiőrlésű kenyér,
  • 2 csokor zsenge, apró szemű retek
  • 1 tk. só
  • 1 dl fehérborecet
  • 1 ek. édesítőszer

  1. A főtt tojásokat pucoljuk meg, villával törjük össze.
  2. Keverjük krémesre a görög joghurttal, a mustárral és a curry-vel. Sóval, borssal ízesítsük.
  3. Adjuk hozzá a lecsöpögtetett zöldborsót és kukoricát, az aprított újhagymát és a finomra vágott zöldfűszereket, keverjük krémesre, ízesítsük sóval, borssal.
  4. A megpucolt, felezett retket tegyük kis edénybe. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, adjuk hozzá az ecetet, a sót, az édesítőszert és főzzük a retket kb. 15 perc alatt puhára, majd hagyjuk a lében kihűlni, üvegezzük le.
  5. Tálaljuk a krémet zöldségcsíkokkal, kenyérrel és a retekkompóttal.


    Egy adag szénhidráttartalma: 16 g + a kenyér/zöldség hozzá
    ebből cukor: 5,5 g

    Elkészítés: 5-10 perc
    Előfőzés: 20 perc

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.