Élelmiszerek, amelyek növelik a szervezet keratin szintjét

Élelmiszerek, amelyek növelik a szervezet keratin szintjét

köröm
PUBLIKÁLÁS: 2022. szeptember 04. 13:33
A keratin a hajban, a bőrben és a körmökben található szerkezeti fehérje. Különösen fontos a bőr szerkezetének fenntartásában, a sebgyógyulás támogatásában, valamint a haj és a körmök egészségének és erősségének megőrzésében.

A keratin a hajban, a bőrben és a körmökben található szerkezeti fehérje. Különösen fontos a bőr szerkezetének fenntartásában, a sebgyógyulás támogatásában, valamint a haj és a körmök egészségének és erősségének megőrzésében.

A keratin-kiegészítőkről gyakran mondják, hogy segítenek megelőzni a hajhullást, fokozzák a köröm növekedését és javítják a bőr textúráját. Ugyanakkor rengeteg egészséges élelmiszer természetes módon is támogathatja a szervezet keratinszintézisét.

Íme azok az élelmiszerek, amely elősegíti a keratin termelődését.

1. Tojás
A tojásfogyasztás kiváló módja a keratintermelés természetes úton történő fokozásának.

Valójában nagyszerű forrása a biotinnak, amely a keratinszintézisben részt vevő alapvető tápanyag. Egyetlen főtt tojás 10 mcg-ot biztosít ebből a tápanyagból, ami a napi érték (DV) 33%-a.

Mi több, a tojás fehérjéje elősegíti a keratin termelődését: egy nagy, 50 grammos tojásba 6 gramm fehérje van csomagolva. Egyéb egészséges tápanyagai közé tartozik a szelén, a riboflavin, valamint az A- és B12-vitamin.

Foto:pixabay.com

2. Hagyma


A hagyma nemcsak kedvenc ételeid ízesítésére, hanem a keratintermelés felpörgetésére is kiváló. Ez az allium zöldség különösen magas N-acetil-ciszteinben, egy növényi antioxidánsban, amelyet a szervezeted L-cisztein nevű aminosavvá alakít át - a keratin egyik alkotóelemévé. A hagyma folsavat is tartalmaz, amely egy alapvető fontosságú mikrotápanyag, amely szükséges az egészséges szőrtüszők fenntartásához.

lazac, zöldség, egészséges táplálkozás
Fotó: 123rf.com

3. Lazac
A lazac bővelkedik fehérjében, közel 17 grammot tartalmaz egy 85 grammos adagban. Emellett kiváló forrása a biotinnak, egy másik kulcsfontosságú tápanyagnak, amely támogatja a keratin termelődését. Mindössze 85 gramm lazakkonzerv 5 mcg-ot, azaz a napi bevitel 17%-át tartalmazza.

Ez a hal magas omega-3 zsírsavtartalmú is, egy olyan szívbarát zsírtípus, amelyről kimutatták, hogy kiegészítőként alkalmazva javítja a haj növekedését, fokozza a haj sűrűségét és véd a hajhullás ellen.

Foto: webmd.com

4. Édesburgonya
Amellett, hogy az egyik legélénkebb zöldség, az édesburgonya rendkívül tápláló, és remekül elősegíti a keratintermelődést. Különösen magas az A-provitamin-karotinoidok tartalma. Az A-provitamin-karotinoidok, mint például a béta-karotin, a szervezetben A-vitaminná alakulnak át. Egy közepes méretű édesburgonya (kb. 150 gramm) 1150 mcg - a DV több mint 100%-a - provitamin A-t. Az A-vitamin elősegíti a keratinszintézist, és elengedhetetlen a bőr és a haj egészségéhez. Ennek a narancsszínű gyökérzöldségnek minden adagja kiadós adag káliumot, mangánt, valamint B6- és C-vitamint is tartalmaz.

napraforgomag
Foto:123rf.com

5. Napraforgómag
A napraforgómag sós, laktató és ízletes. Emellett remek forrása mind a biotinnak, mind a keratintermelést támogató fehérjének. Mindössze 1/4 csésze (35 gramm) 7 gramm fehérjét és 2,6 mcg biotint kínál - a DV 9%-át. Mi több, ezek a magvak számos más mikrotápanyagban is gazdagok, többek között E-vitaminban, rézben, szelénben és pantoténsavban.

Fotó: 123rf.com

6.Fokhagyma
A hagymához hasonlóan a fokhagyma is rengeteg N-acetil-ciszteint tartalmaz, amelyet a szervezet L-ciszteinné alakít - ez a keratinban található aminosav. Bár több, embereken végzett kutatásra van szükség, egyes tanulmányok szerint a fokhagyma segítheti a bőr egészségét. Egy kémcsőben végzett vizsgálat például azt találta, hogy a fokhagymakivonat megvédte a keratinocita sejteket - amelyek a keratin termeléséért felelősek - az ultraibolya károsodástól.

A kémcsöves és állatkísérletek továbbá arra utalnak, hogy ez a népszerű allium zöldség elősegítheti a sebgyógyulást, küzd a mikrobiális fertőzésekkel és lassíthatja az öregedés jeleit. A fokhagyma számos hasznos mikrotápanyaggal is büszkélkedhet, köztük mangánnal, B6-vitaminnal és C-vitaminnal.

Foto:pixabay.com

8. Kelkáposzta
A kelkáposzta lenyűgöző tápanyagprofiljáról ismert. Ez a leveles zöld zöldség a keratinszintézist támogató A-provitamin jó forrása, mindössze 1 nyers csészében (21 gramm) 50 mcg-mal büszkélkedhet, ami a DV körülbelül 6%-a. Emellett nagyszerű forrása a vízben oldódó C-vitaminnak is, amely antioxidánsként is funkcionál. Ez a vitamin hasonlóképpen segít serkenteni a kollagén termelését, egy olyan fehérjetípust, amely fenntartja a bőr erősségét, szerkezetét és rugalmasságát.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.