Ha átestünk a koronavírus megbetegedésen, nem árt a hűtőnket is kitakarítani – kutatók szerint a vírus képes túlélni egy fagyasztott húson is, több mint 30 napig.
Nem árt a hűtőnkre sem odafigyelni, ha megbetegedtünk koronavírusban. Indokolt az alapos kitakarítása, egy új tanulmány szerint ugyanis a SARS-CoV-2 vírus „rokonai” akár 30 napig is túlélhetnek fagyasztott húson és halon.
A kutatást ázsiai Covid-járványok indították útjára, mert felmerült, hogy csomagolt hús lehetett a vírus forrása. A szakemberek fagyasztott csirkehúson, marha és sertéshúson, valamint lazacon végezték az elemzéseket, majd az Applied and Environmental Microbiology szaklapban tették közzé felfedezéseiket.
„Nem jellemző, hogy egy húst a hűtőszekrényben 30 napig tárolunk, a fagyasztóban azonban bőven tartogathatjuk ennyi ideig” - mondta Emily Bailey, a tanulmány első szerzője, a Buies Creek-i Campbell Egyetem közegészségügyi adjunktusa.
Kutatócsoportja az elemzését a Covid-19-et okozó tényleges koronavírus használata nélkül végezte - a szakemberek ehelyett hasonló fehérjecsúcsokkal rendelkező helyettesítő vírusokra hagyatkoztak.
Ezen, hasonló vírusokat a fagyasztott húsra és halra helyezték, amelyet ezután hűtőszekrényben, illetve fagyasztós hőmérsékleten tároltak. Még az is kiderült, hogy a vírusok ennyi időn át történő fagyasztást követően is tenyészthetők.A felfedezés jelentős, mivel a SARS-CoV-2 nemcsak a légutakban, a bélben is képes szaporodni.
A kutatók három vírustörzset alkalmaztak helyettesítőként a vizsgálatban, köztük kettő állati koronavírust (a SARS-CoV-2-témájú korábbi tanulmányaikban mindhármat használták már.)Kiderült: a vírusok kevésbé bírják jól hűtött, mint fagyasztott hőmérsékleten. A számok élelmiszerenként is különböztek.
A tanulmány aláhúzza a szigorú higiénia fontosságát az élelmiszertermékek betakarítása, szállítása, csomagolása és forgalmazása során.
„További erőfeszítésekre van szükség az ételek és az élelmiszer-feldolgozó felületek, a dolgozók kezei és a feldolgozó eszközök, például a kések szennyeződésének megakadályozására”- hívták fel a figyelmet a szerzők, hozzátéve: az élelmiszerek csomagolás előtti fertőtlenítésével is nagyon fontos foglalkozni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.