Készítsünk gyümölcslikőrt!

Készítsünk gyümölcslikőrt!

diy
PUBLIKÁLÁS: 2022. augusztus 23. 14:17
A házi készítésű likőr remek módja annak, hogy a gyümölcsöt ízletes és kreatív italban használjuk fel, amely lenyűgözi a vacsoravendégeket. Kövesse az alábbi egyszerű receptünket, és élvezze!

A házi készítésű likőr remek módja annak, hogy a gyümölcsöt ízletes és kreatív italban használjuk fel, amely lenyűgözi a vacsoravendégeket. Kövesse az alábbi egyszerű receptünket, és élvezze!

A likőr egy édesített alkoholos ital, amelyet alkoholból és hozzáadott aromákból, fűszerekből vagy kivonatokból készítenek. A házi borkészítéssel ellentétben a házi likőr elkészítése sokkal elnézőbb: nincs költséges berendezés, nincs erjesztés, és nem kell aggódni a romlás miatt, mert az alkoholtartalom olyan magas. Bármilyen gyümölcsből készülhet likőr: málna, áfonya, őszibarack, szilva, körte, bodza... Miután felöntöttük, az alkohol több hét alatt lassan kivonja a gyümölcsből a levet. A sima és mély gyümölcsös ízért fontoljuk meg, hogy már most elkezdjük a házi készítésű likőrt, és karácsonyra tálaljuk.

A házi likőr készítése nem egzakt tudomány, és a gyümölcs, az alkohol és a cukor arányát a saját ízlésének megfelelően módosíthatja. Bár bármilyen 40 százalékos alkohollal kivonható a gyümölcslé, a vodka azért ajánlott, mert semlegesebb ízű, és nem fog zavaróan hatni a végtermékre. A magasabb alkoholtartalmú (90-95 százalékos) gabonaszesz, a rektifikált szesz több gyümölcslevet tud kivonni, mint a vodka, de vízzel kell hígítani ahhoz, hogy iható legyen.

Hozzávalók:

  • 3 csésze gyümölcs (vagy több, ha extra gyümölcsöset szeretne).
  • 3 csésze vodka (vagy feleannyi gabonaszesz)
  • 1 csésze bio cukor ízlés szerint

Az kiegészítő ízek remekül működnek bizonyos gyümölcsökkel, hogy összetettebb likőrt készítsünk:

  • A citromhéj és a gyömbér szinte bármilyen gyümölccsel jól működik.
  • a vaníliarúd simaságot adhat a cseresznyének, a málnának vagy más bogyós gyümölcsöknek
  • a fahéj és a szegfűszeg ünnepi ízt ad a szilvához, körtéhez vagy almához.

Bár a házi likőr elkészítése eltarthat egy ideig, a lépések egyszerűek:

  • A nagyobb gyümölcsöket (körte, szilva, őszibarack) durvára vágjuk, vagy a kisebb bogyós gyümölcsöket egy pohár aljával összetörjük: így több levet nyerhetünk, mintha egész gyümölcsöt használnánk
  • Töltsünk meg egy nagy befőttesüveget (vagy más edényt) a zúzott gyümölccsel, majd öntsük rá a vodkát. Egy kanállal jól keverjük össze.
  • Zárjuk le az edényt, és hagyjuk hűvös, sötét helyen állni 1-3 hónapig, hogy az alkohol átjárja a gyümölcsöt (minél tovább, annál jobb).
Foto:countryliving
  • Szűrjük le a gyümölcsöt egy sajtkendő vagy gézkendő segítségével. A kristálytiszta eredmény érdekében ismételjük meg a szűrést egy nedves kávéfilterrel. A megmaradt gyümölcs is fogyasztható: használjuk fel desszertek, például alkoholos sütemények, jégkrémek készítéséhez.
  • A szűrés után keverjük bele a cukrot. Kezdjük fél csészével, majd növeljük a mennyiséget, ízléstől függően.
  • Tároljuk a keveréket egy lezárt üvegben, hűvös, sötét helyen legalább még egy hónapig. Ez lehetővé teszi a simább íz elérését.


A gyümölcslikőrt korlátlan ideig tárolhatjuk! A magas alkoholtartalom biztosítja, hogy ne romoljon meg. Ihatjuk tisztán (lassan kortyolva élvezzük az ízét), vagy használhatjuk nyári fröccskoktélok készítéséhez.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.