Rebarbara leves, lekvár likőr - receptekkel

rebarbarás receptek
PUBLIKÁLÁS: 2021. május 28. 13:33
A rebarbara az első gyümölcs év elején, ami nálunk is megterem. Az igazat megvallva a rebarbara nem gyümölcs, hanem a zöldségekhez tartozik.

A rebarbara az első gyümölcs év elején, ami nálunk is megterem. Az igazat megvallva a rebarbara nem gyümölcs, hanem a zöldségekhez tartozik.

Pontosabban, ahhoz a zöldség csoporthoz, ahova a spárga. Mindkettő szürete is egybe esik. Mint a spárgánál, a vágott részek mutatják a frissességét. Ugyanúgy, mint a spárga, nedves, konyhatörlő papírba csavarva, 2-3 napig friss marad a hűtőben. Nyers állapotban élvezhetetlen. Megmosva, apró darabokra vágva, fagyasztható. Rebarbara ízletes, egészséges étel. Ázsiában ca. 5-6000 évvel ezelőtt felhasználták por formában, az emésztés javításra! Gyökeret sok helyen, ma is alkalmazzák a gyógyításban.

Foto:123rf.com

A mai modern konyha, csak a szárát használja fel. 100 g rebarbara, egy felnőtt ember rostanyag szükségletének 10%-t fedezi. Segíti az emésztést, telített érzést ad. Ugyanakkor, ennek a mennyiségnek 13 kcal-ja van. Aki az alakjára figyelmet fordít, annak érdemes ezzel a „gyümölccsel” közelebbi ismeretséget kötni. Gazdag A-, E-, K-vitaminban, valamint kálium, kalcium és krómban.

A rebarbara levélnyeleit ősidők óta gyógynövényként használják. A gyomorra és az emésztésre gyakorol hatást.

Szeretném megjegyezni, hogy van benne egy anyag, ami vese betegségekben szenvedők részére nem ajánlott, ez az oxálsav. Az oxálsav eltávolítása úgy történik, hogy a főző vizet kiöntjük, nem használjuk fel.

Tejtermékekkel készítve a rebarbarát, az oxálsav a benne lévő kalciumhoz kötődik. Elfogyasztása után, a belekben így nem szívódik fel.

Érdekessége az, hogy a szüret kezdetén kevesebb oxálsav van bennük, mint később. A piros rebarbarát nem kell hámozni, a zöld színűnél egyszerű zöldséghámozót használunk.

Rebarbara leves

rebarbara1

Hozzávalók:

  • 6 db rebarbara
  • 1 db tojás
  • 1 zacskó vaníliás porcukor
  • 1 zacskó vanília puding
  • 1 liter víz
  • 4 evőkanál kókuszvirág cukor, vagy stevia
  • 1 doboz tejszínhab (édesítetlen)

Elkészítés

A rebarbarát megtisztítjuk, kis darabokra felvágjuk. A vizet főni tesszük, a rebarbarát beletesszük a cukorral. 10 percig tovább főzzük. Tojást, a tejszínnel és a vaníliás cukorral simára keverjük. A pudingot kevés hideg vízzel csomó mentesen kikeverjük. A meleg leveshez adjuk. További 3 percig, állandó keverés mellett, alacsonyabb hőfokon tartjuk, míg besűrűsödik. Ha kicsit kihűlt, a cukros tejszínes tojást hozzákeverjük. Melegen találjuk, tetejét kis édesítetlen tejszínhabbal díszítve.

Rebarbara, vaníliás túróval

rebarbara2

Hozzávalók

  • 400 g friss piros rebarbara
  • 2 db tojás
  • 200 g száraz túró
  • 3 zacskó vaníliás porcukor
  • 1 zacskó vaníliás puding
  • 100 g kókusz virág cukor, vagy stevia
  • 150 ml narancs-, vagy cseresznyelé
  • 8 db kétszersült, keksz vagy babapiskóta
  • 3 evőkanál kókuszreszelék

Elkészítés

Sütőt 180-190 C fokra előmelegítjük. A megtisztított rebarbarát 3 cm-es darabokra felvágjuk. A tojásfehérjét habbá felverjük, hidegre tesszük. A tojás sárgáját a túróval, cukrokkal, pudding porral összekeverjük. A hidegről kivett felvert tojásfehérjével vigyázva összekeverjük. Egy tepsi alját a kétszersülttel (keksz, babapiskóta) kibéleljük. Narancs (cseresznye) lével benedvesítjük. Túró massza felét rákenjük. Aztán a rebarbara darabokat, majd ismét a maradék túró következik. Legfelülre jön a kókuszreszelék. Sütőben ca. 30 percig sütjük. Ha a kókuszreszelék kezd sötét lenni, tetejét alufóliával betakarjuk.

Rebarbara lekvár

rebarbara3

Hozzávalók

  • 1 kg friss rebarbara
  • 1 zacskó vaníliás porcukor
  • 4-5 evőkanál kókuszvirág cukor, vagy stevia
  • 1 vanília aroma
  • 1/2 Bio citrom leve és reszelt héja

Elkészítés

Rebarbarát megtisztítjuk, apróra felvágjuk. Röviden mixeljük, hogy kicsit darabos maradjon. Lábosba tesszük a kétféle cukorral, alacsony hőfokon 40 C fokig melegítjük. A tűzről levévé kicsit hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk az aromát, citromlevet és reszelt héjat. Jól záródó üvegekbe tesszük. Hűtőben tároljuk.

Rebarbara likőr

rebarbara4

Hozzávalók

  • 500 g friss rebarbara
  • 1/2 liter 30-38%-os vodka, vagy izesítetlen alkohol
  • 3 evőkanál kókuszvirág cukor (méz vagy melasz)
  • 1 zacskó vaníliás porcukor

Elkészítés

Megtisztított rebarbarát apró darabokra vágjuk. Befőttes üvegbe tesszük, az alkoholt ráöntjük, lezárjuk. Naponta rázogatjuk. 4-5 nap után össze turmixoljuk. Szép, zárható líkörös üvegbe szűrjük. A zaccot fel tudjuk használni. “Ehető hulladék!”

150 ml sima vizet felforralunk, ha kihűlt, hozzáadjuk az édesítőket. Ezt a cukros vizet a rebarbarás alkoholhoz adjuk. Hűtőben tároljuk. Felhasználás előtt, felrázzuk.

Sok sikert!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.