Lehet, hogy önnek nem jó a stevia?

vércukorszint
PUBLIKÁLÁS: 2022. július 19. 13:33
A Stevia népszerűsége akkor is szárnyal, amikor más édesítőszerek kiesnek a kegyeinkből, de honnan származik ez a cukorhelyettesítő, vannak-e mellékhatásai, és biztonságos-e? Amikor a stevia 2008-ban először jelent meg az amerikai piacon, a táplálkozástudományi közösségben sokan el voltak ragadtatva az új cukorhelyettesítőben rejlő egészségügyi potenciáltól.

A Stevia népszerűsége akkor is szárnyal, amikor más édesítőszerek kiesnek a kegyeinkből, de honnan származik ez a cukorhelyettesítő, vannak-e mellékhatásai, és biztonságos-e?
Amikor a stevia 2008-ban először jelent meg az amerikai piacon, a táplálkozástudományi közösségben sokan el voltak ragadtatva az új cukorhelyettesítőben rejlő egészségügyi potenciáltól.

Végre volt egy "természetes" cukorhelyettesítő, amely nulla kalóriát tartalmazott, és akár 300-szor édesebb volt a cukornál. A remény az volt, hogy a stevia segítheti a fogyókúrás törekvéseket anélkül, hogy az ízt feláldozná, és szerepet játszhat a cukorbetegség kezelésében. Valójában ennek egy része be is vált.

A sztívia továbbra is népszerű, és ez nagyrészt a cukorbetegek arányának folyamatos növekedésével, valamint a növényi alapú természetes élelmiszerek őrületével függhet össze. Miközben más mesterséges édesítőszerek használata csökkent, a Nielsen felmérése szerint a steviát tartalmazó termékek eladásai 2017 és 2018 között 16%-kal nőttek.

stevia 2
Foto:123rf.com

Mi az a stevia?
A dél-amerikai Stevia rebaudiana növényből származó cukorhelyettesítő, amelyet rebaudiosid A, reb-A vagy rebian néven is ismerünk. A növény szteviol-glikozidokat tartalmaz, amelyeket édesítőszerként használnak. A Stevia márkanevek közé tartozik a PureVia, a Truvia és a SweetLeaf édesítőszer. A sztevia már megtalálható italokban, desszertekben, rágógumikban, pékárukban, édességekben, joghurtokban és italokban.

Biztonságos a stevia?
A szteviát az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) "általánosan biztonságosnak elismert (GRAS)" összetevőnek tekinti. Ez nem vonatkozik a sztevialevélre és a nyers szteviakivonatra, amelyeknek nincs FDA jóváhagyása az élelmiszerekben való felhasználásra.

Az állatkísérletek alapján kezdetben aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a stevia növelheti a rák kockázatát. Most azonban, több mint tíz év elteltével a piacon a sztívia biztonságosnak tekinthető, bár még mindig további vizsgálatokat szeretnének a biztonságosság további megállapítása érdekében.

Stevia előnyei
A vércukorszint szabályozása a cukorbetegség kezelésének sarokköve. Bizonyítást nyert, hogy asztevia nem emeli a vércukorszintet, Jó és biztonságos cukoralternatíva a cukorbetegek számára.

A Nature Communications című szaklapban 2017-ben megjelent tanulmányban a belgiumi Leuveni Egyetem kutatói kimutatták, hogy a stevia serkenti egy olyan fehérje működését, amely elengedhetetlen az ízérzékeléshez, és részt vesz az étkezés utáni inzulin felszabadulásában. (Az inzulin nevű hormont a hasnyálmirigy termeli a vércukorszint szabályozására.)

A sztevia jó helyettesítője a hagyományos kalóriatartalmú szacharóznak, mivel nulla kalóriát tartalmaz. Azok, akik úgy döntenek, hogy a cukrot steviával helyettesítik, hasznát vehetik ennek az alternatívának; a fogyás azonban nem garantált. Valójában egy tanulmány kimutatta, hogy amikor a résztvevők reggel cukor helyett steviával édesített italt fogyasztottak, ezt azzal kompenzálták, hogy ebédre többet ettek.

Aki még nem kóstolta - Milyen íze van a steviának?
Olyan íze van, mint a cukornak? Nem egészen. Soha nem lesz olyan cukorhelyettesítő, amelynek pontosan olyan íze van, mint a cukornak. Mivel annyira, de annyira édes, hogy nincs szükség túl sokra belőle, ezért a steviát gyakran keverik egy terjedelmesebb "hordozó" anyaggal, például eritrittel vagy dextrózzal (ami egy kukoricából származó cukor), ami szintén cukorszerű megjelenést és állagot kölcsönöz neki.

A boltban vásárolt sztívia lehet, hogy Reb-A-val vagy eritrittel (egy cukoralkohol) van keverve, ami negatív gyomor-bélrendszeri hatásokkal járhat, és egyes embereknél emésztési problémákat okozhat A cukoralkoholok számos cukormentes rágógumiban és cukorkában megtalálhatóak (nem feltétlenül a steviával együtt), és a túl sok fogyasztása hasmenést okozhat.

Mindenképpen olvassa el a címkéket, hogy pontosan tudja, mi van a cukorhelyettesítőjében.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.