A magyarok csak az ajánlott rostbevitel felét fogyasztják el, ami hosszú távon súlyos egészségügyi problémákhoz vezet. Ma már azonban a zöldség- és gyümölcsfogyasztás mellett is számos alternatíva létezik, hogy fokozzuk a rostbevitelt, hatékonyabbá tegyük a fogyókúránkat, és tovább maradjunk egészségesek.
“A magyar konyha nem igazán tartalmaz olyan élelmiszereket, amelyek rostban gazdagok. Sok magyar sajnos nem figyel oda, vagy nem is elég edukált a helyes táplálkozással kapcsolatban és a rostok fogyasztásának fontosságát illetően” – mondja Dr. G. Kiss Orsolya orvos, háziorvos, klinikai farmakológus, táplálkozástudományi szakember, a Dots Diet megalkótója.
De vajon milyen egészségügyi kockázatnak tesszük ki magunkat ezzel?
“A kevés rostbevitel ráadásul hosszú távon igazoltan emeli a béldaganatok, valamint a szív-ésérrendszeri betegségekkialakulásának kockázatát, amelyek mind azélettartamot leröviditő tényezők lehetnek” – teszi hozzá az orvos.
De miért különösen hasznos a szervezetünknek, ha rostban gazdag azétkezésünk?
A táplálékkal bevitt rost nem emésztődik meg, hanem segít a székletnek a gyorsabb távozásában. Fokozza a bélmozgást, az anyagcserét, így a salakanyag nem pang a belekben,ami lassíthatná a zsírokés szénhidrátok felszívódását, növelve a betegségek kockázatát. Már azzal gyorsulaz emésztésünk, ha több rostot viszünk be a szervezetbeés ezáltal elősegítjüka fogyást.
Zöldséggel, gyümölccsel, turmixszal és levesporral is bevihetjük
Rostban gazdag táplálkozás mellett azéhségérzet is kezelhetőbb: a bevitt táplálék zsír -és cukortartalmának kisebb hányada kerül felszívódásra, a rost ugyanis folyadékbevitel hatására megduzzad, ami teltségérzetet okoz, így később éhezünk meg utána.
Megfelelő mennyiségű rostot rengeteg zöldségés gyümölcs, magvak, teljes kiőrlésűgabonafogyasztásával vihetünk be. Ha azonban ez nem fér bele a napi étkezéseinkbe, jó megoldást jelenthetnek aDotsDiet porok. Ezek kiemelkedően magas mennyiségű rostot tartalmaznak, így segíthetnek a diétánk sikerességébenés egészségünk megőrzésében is.
“Orvosként, táplálkozástudományi szakemberként és rohanó életet élő anyaként fejlesztettem ki a termékeket, míg az ízek harmóniáját egy executiveséf segített maximalizálni” – mondja Dr. G. Kiss Orsolya.
A leves, turmix és a citromosital-por életmódszerűen beilleszthető a napi táplálkozásunkba 1-3 étkezés kiváltására. Aki intenzív fogyókúrába szeretne kezdeni, annál akár egy időre az összes étkezést érdemes Dots-ra cserélni. Aki azonban például reggelente rohan, vagy este csúszik el a táplálkozással, annak az adott étkezés helyettesítése rostgazdag italokkal már megoldást jelenthet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.