Talán nem hangzik túl gusztusosan, de vannak olyanok, akik arra esküsznek, hogy a savanyúságok maradék levét nem szabad kidobni, hanem roboráló italként kell fogyasztani edzések után. Ennek előnye, hogy csökkenti az izomgörcsök kialakulásának esélyét, egyben felgyorsítja a regenerálódást.
A savanyításhoz használt folyadék sót és vizet tartalmaz a legnagyobb mennyiségben, a zöldségeket, példáuluborkátebben tárolják. A visszamaradó lé tehát tulajdonképpen sót, vizet és uborkalevet tartalmaz.
Intenzív mozgás során, főleg, ha az edzés nagy melegben történik, a sportoló sokat izzad, a folyadékkal együtt pedig elektrolitokat is veszít a szervezete, különösenkáliumotés nátriumot. Hogy a teljesítmény fenntartható legyen,ezeket az elektrolitokat és a folyadékot is vissza kell pótolni.Éppen ezért ilyenkor valóban jól jöhet valamilyen sós folyadék.
A savanyúságlé éppen ilyen. Bőven tartalmaznátriumot, illetve kisebb mennyiségben káliumot és magnéziumot is.
Éppen ezért ilyen szempontból valóban megfelelő roboráló, sőt, akár az emésztést is könnyítheti, mivel a savanyúságlének az erjedés miatt probiotikus hatása is lehet. Éppen ezért, ha valaki nem ódzkodik csak úgy, magában kortyolni a savanyúságlevet, valóban helyettesítheti is vele a sportitalokat.Ha nem akarjuk meginni a levet, akkor például húsok marinálására, raguk ízesítésére is használhatjuk.
Fotó: 123rf.com
Semmiképp se dobjuk ki, mertakár új adag savanyúságot is készíthetünk belőle.Csak dobjunk bele vékonyra vágott répát, hagymát, uborkát, tegyünk bele egy kis extra sót, vizet, esetlegecetet, majd jól záródó üvegben hagyjuk állni egy-két napot a hűtőben, és máris kész a friss adag savanyúságunk.
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.